A legegyszerűbb és legfinomabb desszertek egyike a túrófánk, a belül könnyű tésztát roppanósra sült burok veszi körül, nem túl édes, de vaníliától és citromhéjtól illatos, amit ha kézzel formázunk kis golyókká, pár perc alatt meg is sülnek - uzsonnának, desszertnek, vendégvárónak, de még hétvégi reggelinek is ideális.

Az aranyló kis túrós golyóbisok mindenkit levesznek a lábáról, még a készítőt is, hiszen hatalmas sikert zsebelhet be a minimális munkával készülő fánkocskákkal. A tészta 5 perc alatt összeállítható, és bár igaz, hogy mindenképpen pihentetni kell sütés előtt, ha tökéletes állagú fánkokat szeretnénk, a sütés utána már gyorsan megvan, a végeremény pedig pillekönnyű és álomfinom!

Jót tesz a túrós masszának, ha legalább 1 órát, de még jobb, ha egy éjszakán át pihen a hűtőben, és ha előző este bekeverjük, akkor akár kényeztető reggelinek is süthetünk belőle egy adagot, friss gyümölccsel, joghurttal tálalva is nagyon finom,uzsonnára pedig kisüthetjük a maradékot - csokiszósszal, dzsemmel tálalva is nagy sikert fog aratni.

Könnyű túrófánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A száraz alapanyagokat - a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót - egy keverőtálba tesszük, összekeverjük. Hozzáadjuk az áttört túró, ezzel is összekeverjük, hozzáreszeljük a citrom héját, majd hozzáadjuk a vanília-kivonatot és a tojásokat is, és most már kézzel összedolgozzuk, gyorsan és könnyen összeáll, majd lefedve 1 órára hűtőbe tesszük, de akár előző este is elkészíthetjük.

Sütés előtt egy edényben bő olajat forrósítunk, majd a túrós masszából diónyi golyókat formázunk, és az olajba rakva pár perc alatt szép aranybarnára sütjük. Szrőkanállal kiemelve alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Porcukorral meghintve, ízlés szerint dzsemmel vagy csokiszósszal, friss gyümölccsel tálaljuk.