Írd be, mit keresel:

Sajtos aranygaluska, a zseniális partiétel

Kelt tészta és sajtos, de nem pogácsa, nagyon mutatós és isteni finom, az asztal közepére kitéve pedig mindenki szakíthat belőle egy-egy tésztalabdát, amikor csak megkívánja. Ha mártogatóst is kínálunk hozzá, garantáltan hatalmas sikert arat, de mondjuk önmagában is abbahagyhatatlan...

Cookta - 2018.06.09.
Sajtos aranygaluska, a zseniális partiétel

Az aranygaluska módjára készül ez a mennyei sós kelt tészta, de sós változatban, sajttal és fokhagymával, puha és illatos, itt-ott ropogósra pirult részekkel, és ahogy a klasszikus édes, diós süti is mindig biztos befutó, a sajtos változat sem okoz majd csalódást.

Nem bonyolult elkészíteni, sajt a tésztában és a rétegek között is van, így elképesztően illatos és ruganyos, a legfinomabb melegen, egy kis pikáns paradicsomos szósszal vagy zöldfűszeres tejföllel tálalva, de akár kínálhatunk mellé kész pestót is tunkoláshoz, úgy is osztatlan sikert fog aratni!

Sajtos aranygaluska

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 evőkanál fokhagyma-granulátum
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl meleg tej
  • 1,5 dl meleg víz
  • 1 tojás
  • 5 dkg lágy vaj

Az összeállításhoz:

  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1 teáskanál őrölt fehérbors

Elkészítés: A tésztához a friss élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, félretesszük 5-10 percre. A száraz alapanyagokat – a lisztet, a fokhagyma-granulátumot, a reszelt sajtot és a sót egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, hozzáadjuk a lágy vajat és a tojást, a felfutott élesztős tejet, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összeállítani, folyamatosan adagolva hozzá a meleg vizet, míg összeáll a tészta. Elképzelhető, hogy nem kell hozzá az egész, a lényeg, hogy ruganyos, kissé ragacsos legyen a tészta. Konyharuhával lefedve 30 percet kelni hagyjuk.

Közben az összeállításhoz egy kb. 23-25 centis kuglófformát kikenünk, lisztezünk. A vajat felolvasztjuk, a reszelt sajtot egy tálban összekeverjük a fokhagyma-granulátummal és a fehérborssal.

A tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd egy hosszú kígyóvá sodorjuk, és éles késsel kb. 40 darabba vágjuk. A tésztadarabokat lisztezett kézzel gombócokká formázzuk, beleforgatjuk az olvasztott vajba forgatjuk, és lazán az előkészített kuglófformába rakosgatjuk, rétegenként megszórjük a fűszeres reszelt sajttal. Ha végeztünk, konyharuhával letakarjuk, és még 30 percet hagyjuk kelni.

A megkelt "aranygaluskát" 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, kiborítjuk, tányérra tesszük, és tálalhatjuk is – ízlés szerint kínálhatunk hozzá mártogatós, melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.