Írd be, mit keresel:

Savanyított friss zöldségek saláta helyett, egyszerűen

A nyár egyik kedvence lehet a savanyított friss zöldség, színes, friss, ropogós, színes, tökéletesen illik mindenféle grillezett fogás mellé, de csak úgy csipegetni is nagyszerű sajtok, sonka, pástétom mellé, ráadásul tényleg egyszerű és gyors elkészíteni.

Cookta - 2018.06.09.
Savanyított friss zöldségek saláta helyett, egyszerűen

A savanyított friss zöldség nem a klasszikus értelemben vett savanyúság, nem kell nagy befőzésre gondolnunk, hanem egy remek módja, hogy még több zöldséget fogyasszunk. Nem tartható el egész évben, de könnyen elkészíthető pár perc munkával, és 2-3 hétig a hűtőben vígan elvan, és bármikor előkapható, ha épp nincs kedvünk a salátára. Szuper hamburgerbe, szendvicsekbe, hidegtálra, kerti partin szabad tűzön sült finomságok mellé, de nagyon jól passzol sajttálakhoz, hideg húsok mellé is.

A savanyításhoz legjobb almaecetet használni, ezt a hajöblítéstől a diétáig gyakran ajánlott természetes és egészséges ecetet, a fűszerekkel és az édességgel pedig ízlés és kedv szerint játszhatunk, készíthetünk egyszerre többféle fajtát is ugyanazzal az alaplével más-más fűszerekkel és zöldségekkel, csak egy kis üveggel, hogy minél színesebb és izgalmasabb legyen. Savanyíthatunk nyers sárgarépát, cukkinit, brokkolit, spárgát, patisszont, káposztát, uborkát, hagymát darabolva, fokhagymát, zsenge zöldbabot egészben, de akár koktélparadicsomot, retket is, csuda mutatós, egészséges, és izgalmasabb a megszokott savanyúságoknál – azok majd jók lesznek télen…

Savanyított friss zöldségek

Hozzávalók:

  • 2 dl almaecet
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • zöldség és fűszer ízlés szerint

Elkészítés: Az almaecetet, a vizet, a sót és a cukrot egy kisebb lábasban felforraljuk, majd még forrón tiszta üvegekben előkészített – vékonyabbra szeletelt vagy rózsáira szedett zöldségekre öntjük úgy, hogy teljesen ellepje, fűszereket adunk hozzá, majd lezárjuk, és ha langyosra hűlt a hűtőbe tesszük. Másnap már fogyasztható, és a hűtőben 1-2 hétig eláll.

Kedvenc kombinációk, amiket érdemes kipróbálni:

  • sárgarépa és gyömbér vékony szeletekre vágva
  • koktélparadicsom fokhagymával és pici csilivel
  • lilahagyma cikkekre vágva csillagánizzsal
  • cukkini szeletelve, színes borssal
  • kígyóuborka szeletelve mustármaggal és korianderrel
  • fokhagyma egészben, kevés rozmaringgal
  • retek egészben csilivel, szemes borssal

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.