Írd be, mit keresel:

5 konyhai hiba, amit szinte mindenki elkövet

Mindenkinek megvannak a maga konyhai rutinjai, amit a nagyitól, az édesányánktól tanultunk, vagy egyszerűen csak olvastuk valahol, és szentül hisszük, hogy így kell, így lesz jobb az étel. De nem mindegyik működik, és van, amikor még árt is.

Cookta - 2018.06.11.
5 konyhai hiba, amit szinte mindenki elkövet

1. Csipetnyi só a tökéletes tojáshabhoz

Szinte minden receptben kötelező elem egy csipet só a tojásfehérjéhez, amikor jól felvert, kemény hab kell az ételhez, valójában semmit nem változtat a hab textúráján a só, sőt inkább 1-2 csepp citromlé vagy ecet fixálja a habot a savasságnak köszönhetően. De mivel csipetnyi só egy édes desszertbe is kell, nem rontja el a piskótát sem, ha kis sóval verjük kemény habbá a tojásfehérjét – de nem az állag, hanem az íz végett.

2. Olaj a tészta főzővizébe

Teljes tévedést, hogy azért nem fog összetapadni a tészta főzés közben, mert olajat, ráadásul drága és finom olívaolajat adunk hozzá. Tévedés, ugyanúgy össze fog tapadni, hacsak nem keverünk rajta időnként egyet. Sokkal egyszerűbb, nem pocsékolunk, ésa  finom olívaolajat inkább a szószba vagy a tálaláshoz használjuk. Tökéletesen elég, ha néha picit keverünk a bő és csak forráskor sózott tészta főzővizén!

3. A sült húst azonnal tálaljuk

Éhesek vagyunk, sietünk, az illatok ráadásul betöltik a konyhát, így teljesen érthető, hogy azon melegében szeretnénk tálalni a frisen sült húst, de sokkal jobban járunk, ha egy picit pihenni hagyjuk, mert a hús belső nedvei így jól átjárják a rostokat, és sokkal omlósabb, szaftosabb lesz a végeredmény. Alufóliával vagy egy tányérral letakarva 5-10 perc istenien omlóssá tesz minden sült húst.

4. Fűszerezés főzés elején vagy végén?

Sok ételben a fűszerek a legelején kerülnek az ételbe, egy kis olajban megfuttatva, mert így oldódnak ki a legfinomabb aromák, másokat viszont teljesen feleslegesen adnánk hozzá az elején, mert a végére semmi sem marad belőle. A száraz fűszerekre általában igaz, hogy mehetnek a főzés elején az ételbe, de a friss zöldek közül a kakukkfű, a rozmaring is jól bírja a hőkezelést, de a bazsalikom, a petrezselyem, a snidling vagy a friss koriander nem bírja a hőt, és csak az utolsó pillanatban, tálalás előtt érdemes hozzáadni az ételhez, a hőtől meghalnak az aromái!

5. Meg kell szurkálni a kolbászt sütés előtt

Meg kell bökdösni a kolászt sütés előtt, akár grillen, akár tepsiben vagy serpenyőben sütjük, mert különben kireped vagy épp szétreped. Az ellenvélemény szerint épp nem szabad, mert így kimegy belőle sülés közben a zsiradék, aminek épp az lenne a feladata, hogy igazán omlós és szaftos legyen a sült kolbász. Nem kell megszurkálni, ha a zsírtartalommal van gondunk, akkor ne kolbászt, hanem csirkemellet vagy más sovány húst válasszunk, ha pedig nem szeretnénk, hogy szétrepedjen, jó minőségű sütni való kolbászt vásároljunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.