Időnként előfordul, hogy nagyobb csapatnak kell főzni, például többször is főztem 25 fős gyerektábornak. Ilyenkor alaposan át kell gondolni, hogy az ember mennyire variálja meg az ételt, hiszen – tapasztalatom szerint – a legtöbb gyerek válogatós.

Alapul vettem a saját kisfiam kedvenceit, köztük volt a pizza is. Viszont nincs sajnos 5 nagy tepsim, hogy mindenkinek elég legyen, így cselhez kellett folyamodnom.

Régebben, mikor még rendeltem a pizzát, többször ettem pizzagolyót, ami a pizza feltekert változata, szintén kézből ehető, még mártogatóst is küldtek hozzá - én azt most nem készítettem. Na, ezt sütöttem a gyerekeknek, siker volt, egy darab se maradt. :)

Forrás:
Hajós Ágnes

Pizzagolyó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 2 kávéskanál szárított oregánó
  • bors
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dl langyos víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • liszt a nyújtáshoz, a tepsibe

A szószhoz:

  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis ág rozmaring
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál apróra vágott bazsalikom
  • 1 evőkanál olívaolaj

Valamint:

  • 30 dkg füstölt-főtt tarja (vagy bármilyen sonka)
  • 30 dkg könnyen olvadó sajt
  • fél doboz konzerv kukorica

Elkészítés: A tésztához az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet, sót, olívaolajat, fűsezrekkel és a maradék vizet összekeverjük az élesztős keverékkel, megdagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

A szószhoz az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, ráöntjük a paradicsomlét, beleszórjuk a fűszereket, és 5 percig alacsony lángon rotyogtatva főzzük. Ezután kivesszük a nagy darabos fűszereket, kihűtjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, négybe vágjuk. Egyenként 20×30-as, 3 mm vastag négyzetté nyújtjuk. A hosszabbik oldal mentén, 5 cm-t kihagyva megkenjük a szósszal. Rászórjuk a felkockázott sonka, a lereszelt sajt és a lecsepegtetett kukorica negyedét. Szorosan feltekerjük addig, míg a szósz tart, így folytatjuk, míg az alapanyagok elfogynak.

Forrás:
Hajós Ágnes

Egy 30×40-es tepsit kilisztezünk vagy kibéleljük szilikonos sütőlappal. A roládokat 2 cm-es darabokra vágjuk. A tekercsek alját összecsípjük, a végét aláhajtjuk, a tepsibe ültetjük.

200 fokra előmelegített sütőben kb. háromnegyed órát sütjük - sütőfüggő, időnként ellenőrizni kell!

Forrás:
Hajós Ágnes