A Caesar-saláta a világon az egyik legismertebb és legkedveltebb salátaféle, ami millió és egy változatban létezik, mindig toplistás az éttermek kínálatában, nem véletlen, hiszen zseniálisan finom és meglehetősen egyszerű. Otthon is elkészíthetjük, nem ördöngösség - természetesen házi öntettel, mert az a lelke!

Az eredeti, Caesar Cardini által készített saláta közel sem volt olyan gazdag, mint a mai változatok, nem volt benne se csirke, se lazac, se grillezett garnéla, hiszen épp egy konyhai kényszernek köszönheti létrejöttét, történetéről itt olvashattok >> Ez persze nem jelenti azt, hogy mi ne gazdagíthatnánk ilyen finomságokkal, hiszen így laktatóbb, és teljes értékű könnyű, nyári ebédnek vagy vacsorának is tökéletes!

Most egy istenien krémes, reszelt parmezánnal és citrommal gazdagított, friss szósszal készült, a saláta mellett grillezett csirkemellel, ropogósra sült baconnel és kenyérkockákkal, igazi ízkavalkád, és fél óra alatt simán elkészül!

Caesar-saláta szuperkrémes öntettel, csirkével, ropogós baconnel

Hozzávalók:
Az öntethez:

  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 4 szardellafilé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál reszelt parmezán
  • 1/2 citrom leve

Valamint:

  • 2 római saláta - vagy ízlés szerint más zöldsaláta
  • 4 szelet kenyér
  • 4 szelet bacon
  • 2 csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • só, bors
  • ízlés szerint parmezán a tetejére

Elkészítés: A kenyeret felkockázzuk, és egy sütőpapírral fedett tepsi egyik felébe rakjuk, a másikba terítjük a baconszeleteket, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megpirítjuk.

Közben a salátaöntethez a fokhagymát meghámozzuk, és a szardellafilével együtt kissé összevágjuk, majd egy mozsárba tesszük, és krémesre törjük. A majonézhez a tojássárgát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a dijoni mustárt, sózzuk, borsozzuk, és kézi habverővel összekeverjük, majd az olívaolajat lassan csepegtetve hozzá krémes, sűrű majonézzé keverjük. Hozzáfacsarjuk a citrom levét, majd hozzáadjuk a Worcestershire szószt, a szardellás-fokhagymás pépet és a reszelt parmezánt, jól összekeverjük, majd 2-3 evőkanál vízzel hígítjuk, hogy egy kicsit fellazítsuk.

A csirkemellfiléket evőkanálnyi olajjal kicsit átmasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy grillserpenyőt felforrósítunk, és a csirkemelleket beletesszük. Minden oldalán szép pirosra sütjük csipesszel vagy két villával megforgatva, majd meglocsoljuk a balzsamecettel, ezzel is átforgatjuk, majd a tűzről levéve alufóliával letakarjuk, és 10 percet pihentetjük.

Közben a megsült bacon ujjnyi darabokra vágjuk, a vele sült kenyérkockákat kicsit átforgatjuk a kisült szalonnazsírban, a salátát pedig megtisztítjuk, ízlés szerint összevágjuk, tálba tesszük. Megszórjuk a kenyérkockával és a baconnel, majd a pihentetett csirkemellet felszeleteljük, és a salátára rakjuk, meglocsoljuk az öntettel, összeforgatjuk, és ízlés szerint parmezánforgácsokat hintjük meg és friss borsot őrölünk a tetejére.