Írd be, mit keresel:

Cseresznyés clafoutis, a zseniális nyári tejespite

Bár a ropogós friss cseresznye önmagában is tökéletes csemege, érdemes azért kipróbálni vele a franciák legendás és klasszikus tejespitéjét, a clafoutis-t, rusztikus, csupa gyümölcs, ráadásul gyerekjáték elkészíteni és mennyei finom!

Cookta - 2018.06.13.
Cseresznyés clafoutis, a zseniális nyári tejespite

Az egyik legegyszerűbb desszert a clafoutis, lényegében olyan, mint egy sült vaníliapuding, krémes és lágy, finoman vaníliás, a legegyszerűbb alapanygkból készül, és egyetlen tálban kikeverhető. A franciák klasszikusan cseresznyével készítik, de meggyel vagy bármilyen bogyós gyümölccsel is működik természetesen.

Az alaptésztához csak tojás, liszt, cukor, tej és egy pici vaj kell, illetve az ízesítéshez némi vanília, de akár még más fűszer – gyömbér vagy fahéj, esetleg egy kis rum vagy mandulakivonat – is mehet bele kedvünk és ízlésünk szerint. Jól lehűtve a legfinomabb, amikor kicsit rezgősre dermedt…

Cseresznyés clafoutis

Hozzávalók egy 26 centis formához:

  • 50 dkg cseresznye
  • 4 tojás
  • 3 dkg olvasztott vaj + diónyi a formához
  • 10 dkg cukor + 2 evőkanál a formához
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • porcukor a tetejére

Elkészítés: A csersznyét megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk, szűrőbe tesszük.

A tésztához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót, és kézi habverővel alaposan elkeverjük. Két részletben hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd a vanília- és mandulakivonatot is hozzáadjuk, felöntjük a tej felével, elkeverjük, majd a maradék tejet és az olvasztott vajat is hozzáadva szép sima, selymes sodóvá keverjük.

Egy pitetálat vagy jénait diónyi vajjal kikenünk, 2 evőkanál kristálycukorral kihintjük, hogy mindenhova jusson belőle. A cseresznyét elterítjük benne, majd egyenletesen rálocsoljuk a tésztát.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 40-45 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd még a hűtőbe rakjuk 1-2 órára, hogy jól lehűljön.

Porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.