Bár a ropogós friss cseresznye önmagában is tökéletes csemege, érdemes azért kipróbálni vele a franciák legendás és klasszikus tejespitéjét, a clafoutis-t, rusztikus, csupa gyümölcs, ráadásul gyerekjáték elkészíteni és mennyei finom!

Az egyik legegyszerűbb desszert a clafoutis, lényegében olyan, mint egy sült vaníliapuding, krémes és lágy, finoman vaníliás, a legegyszerűbb alapanygkból készül, és egyetlen tálban kikeverhető. A franciák klasszikusan cseresznyével készítik, de meggyel vagy bármilyen bogyós gyümölccsel is működik természetesen.

Az alaptésztához csak tojás, liszt, cukor, tej és egy pici vaj kell, illetve az ízesítéshez némi vanília, de akár még más fűszer - gyömbér vagy fahéj, esetleg egy kis rum vagy mandulakivonat - is mehet bele kedvünk és ízlésünk szerint. Jól lehűtve a legfinomabb, amikor kicsit rezgősre dermedt...

Cseresznyés clafoutis

Hozzávalók egy 26 centis formához:

  • 50 dkg cseresznye
  • 4 tojás
  • 3 dkg olvasztott vaj + diónyi a formához
  • 10 dkg cukor + 2 evőkanál a formához
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • porcukor a tetejére

Elkészítés: A csersznyét megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk, szűrőbe tesszük.

A tésztához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót, és kézi habverővel alaposan elkeverjük. Két részletben hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd a vanília- és mandulakivonatot is hozzáadjuk, felöntjük a tej felével, elkeverjük, majd a maradék tejet és az olvasztott vajat is hozzáadva szép sima, selymes sodóvá keverjük.

Egy pitetálat vagy jénait diónyi vajjal kikenünk, 2 evőkanál kristálycukorral kihintjük, hogy mindenhova jusson belőle. A cseresznyét elterítjük benne, majd egyenletesen rálocsoljuk a tésztát.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 40-45 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd még a hűtőbe rakjuk 1-2 órára, hogy jól lehűljön.

Porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.