A friss gyümölcs a nyár legnagyobb csodája, de ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a saját kertünkben roskadoznak a cseresznye-, meggy- és barackfák, nem burjánzik az eper, akkor marad a piac vagy a zöldséges, ha pedig igazán frisset és finomat szeretnénk, akkor szuper választás az úgynevezett "szedd magad" kertek!

Amíg a termelőtől a kosarunkig eljut a gyümölcs, többször gazdát cserél, sokat utazik, ez pedig mind költség, ami több rétegben rakódik rá a megvásárolandó gyümölcsre, ráadásul gyakran éretlenül szedik le, hogy kibírja a pultig. Ha szeretnénk befőzéshez vagy akár lefagyasztáshoz kicsit nagyobb mennyiséget venni, akkor nagyon megéri inkább a közelünkben lévő szedd magad gyümölcsöskertekbe elmenni, és nem csak feltétlenül a gyümölcsök miatt!

A gyümölcsszedést összeköthetjük egy kirándulással, sétával vagy piknikkel is, családdal, gyerekekkel vagy barátokkal, közös program, kaland és élmény, ráadásul a gyümölcsök gyűjtögetése, leszedése fantasztikus élmény is, nem beszélve arról, mennyire isteni a frissen leszedett, napmeleg és édes, lédús gyümölcs, amiből szedés közben dézsmálhatunk is kicsit...

Fontos tudnivalók gyümölcsszedéshez

  • A legfontosabb, hogy mielőtt elmennénk a kiszemelt gyümölcsösbe, hívjuk fel őket telefonon, van-e érett gyümölcsük, esetleg épp letarolták őket, és csak csalódás és félérett gyümölcs vár...
  • Inkább több kisebb edénnyel készüljünk, hogy a leszedett gyümölcsök egymást nyomva, a saját súlyuktól ne sérüljenek, és kellően tudjon levegőzni is, ne fülledjen be.
  • Mindig csak érett pédányokat szedjük, epret kocsánnyal, cseresznyét, meggyet szárral, enélkül sérülékenyebb a gyümölcs, könnyebben romlik.
  • Ha lehet, inkább reggel vagy a késődélutáni órákban szedjük a gyümölcsöt, esetleg hűvösebb, felhősebb, de semmiképpen ne esős időben. A meleg és a nyirkosság, víz nem tesz jót a leszüretelt gyümölcsnek, könnyebben romlásnak indulhat.
  • A leszedett gyümölcsöt semmiképpen ne hagyjuk a napon állni, tegyük árnyékba, amíg a többit szedjük, illetve ne felejtsük az autóban, ha hazafelé még beugranánk vásárolni – pont tönkremegy a forró autóban ennyi idő alatt.
  • Otthon érdemes a gyümölcsöt minél előbb feldolgozni, de legalábbis átválogatni, majd hűvösre tenni. A kissé nyomódott vagy túlérett darabok mehetnek a fagyasztóba, tökéletes turmixnak, fagyinak, ragunak.
  • Mindig csak annyit mossunk meg, amennyit megeszünk vagy felhasználunk, és mindig a szárral együtt mossuk, majd utána csumázzuk, hogy intenzívebb íze maradjon.
  • És hogy hol lehet gyümölcsöt szedni? A gyümölcsvadász.hu oldalon folyamatosan frissítik a termelők saját adataikkal a listát, megyék és települések, gyümölcsök szerint, telefonszámmal és gps-koordinátákkal, érdemes jól átböngészni!