Könnyű, színes, csupa zöldség van benne, vegán és mindenmentes étrendbe is belefér, és kb. 20 perc alatt kész, de a legjobb benne, hogy isteni finom - és gyakorlatilag bármilyen zöldséggel variálható. Kókuszos zöldségcurry izgalmasan, de nagyon egyszerűen!

Amikor nincs módunk hosszan pepecselni, de mégis finom és egészséges ételre vágyunk, akkor szuper választás egy jó kis szaftos ragu, lehetőleg olyan zöldségekkel, amelyek gyorsan megfőnek, vagy akár roppanósan is tökéletesek, és mondjuk a krumplit leszámítva mind ilyen. Kevés alapanyag, kevés munka, mégis maximális élvezet ez a kókuszkrémmel, gyömbérrel, fokhagymával, curryvel és kurkumával megbolondított ragu, amibe most egy kevés mazsola is került - nagyon jól passzol a fűszeres ízekhez a pici édeskés ellenpont, de természetesen aki nem szereti, el is hagyhatja belőle.

Az indiai gyökerekkel bíró curryfélék jól bevált körete a párolt rizs, amibe most egy csillagánizs is került a főzés elején, és nagyon finom illatossá, különlegessé teszi, tökéletes harmonizál a kókuszos-fűszeres raguval...

Könnyű kókuszos zöldségcurry

Hozzávalók:

  • 4 szál újhagyma
  • 1 közepes cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 2 marék fagyasztott zöldbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 jó marék mazsola - aki szereti
  • diónyi gyömbér
  • 1 csapott evőkanál curry
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 dl kókuszkrém
  • 2 dl jázminrizs
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csillagánizs
  • só, bors

Elkészítés: A rizzsel kezdünk, hogy egyszerre készüljenek el a zöldségraguval: ehhez 1 evőkanál olajat egy edényben felforrósítunk, rádobjuk a csillagánizt, hozzáöntjük a rizst, és kevergetve áttetszőre pároljuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, és közepes lángon 10-12 percet főzzük, majd a tűzről levéve lefedjük, és hagyjuk még a saját gőzében párolódni 5-10 percet.

A zöldségeket megtisztítjuk, felcsíkozzuk, a gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat öntünk, hozzáadjuk az összes zöldséget, a fokhagymát és a gyömbért, időnként megkeverve 2-3 percet pirítjuk, hozzáadjuk a curryt és a kurkumát, sózzuk, borsozzuk, aláöntünk 1 dl vizet, beleszórjuk a mazsolát, és fedő alatt 7-8 perc alatt puhulásig pároljuk, majd felöntjük a kókuszkrémmel, finoman összekeverjük, 1percet főzzük még, majd fedő alatt hagyjuk pihenni 4-5 percet, hogy az ízek összesimuljanak.

A megfőtt rizst átkeverjük, hogy a szemek fellazuljanak, és a kókuszos-currys zöldségraguval tálaljuk.