A görög saláta elválaszthatatlan a nyártól, egyszerűsége ellenére az egyik legjobb finomság, frissítő és ízekben gazdag, egy kis tésztával felturbózva pedig kiadósabbá tehetjük - így gyors egytálételnek vagy "mindenki kedvence" fogásként kerti partin, grillezésen is megállja a helyét.

Gyors, egészséges és isteni finom, a friss és édes szabadföldi paradicsom és a sós sajt kontrasztja elképesztően jól kiegészíti egymást, nem véletlenül vált világszerte népszerű salátává a görögök klasszikusa. Ha ehhez hozzájön még egy kis főtt tészta, és van pár perce összeérni, akkor a tészta beszívja a zöldségek és az oregánó aromáit, a sajt krémesre morzsálódik keverés közben, verhetetlen nyári fogás akár lanygosan, akár kissé behűtve.

Vegetáriánusoknak önmagában is tökéletes, húsevőknek készíthetjük köretként grill húsok mellé, de akár felkockázott, kicsit befűszerezett, majd pár perc alatt megsütött csirkemellkockákat vagy maradék, összetépkedett sült húst is beleforgathatunk - minden változatban biztos siker, ráadásul frappánsan egyszerű, és kiadós is lehet, ha az eredetvédett, kicsit borsosabb árú feta helyett jóval pénztárcabarátabb krémfehér sajtot használunk.

Görög tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg farfalle, fusilli, penne vagy más tészta ízlés szerint
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kígyóuborka
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 2 marék olajbogyó
  • 15 dkg feta vagy krémfehér sajt
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 nagy marék rukkola
  • só, bors

Elkészítés: A téztához bő vizet forralunk, ha felforrt sózzuk, majd beletesszük a tésztát, és a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük.

Közben a lilahagymát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, a koktélparadicsomot félba vagy cikkekre vágjuk, a kígyóuborkát ízlés szerint szeleteljük vagy kockázzuk, és az egészet egy salátástálba tesszük az olajbogyóval együtt. Megszórjuk az oregánóval, frissen őrölt borssal, meglocsoljuk az olívaolajjal és a citrom levével, összeforgatjuk.

A tésztát leszűrjük, leöblíjük hideg vízzel, hogy megállítsuk a fővést, jól lerázzuk, majd a zöldségekhez adjuk, rámorzsoljk a fetát, és alaposan összeforgatjuk, végül megszórjuk a rukkolával, és langyosan vagy hidegen tálaljuk.