Írd be, mit keresel:

Levendula – fedezd fel fűszerként is!

A levendula illatát mindenki szereti, de ételben jóval kevesebben: sokszor éri az a vád, hogy így olyan lesz tőle, mint a nagymama szekrénye. De ez csak akkor igaz, ha túl sokat használunk belőle - fűszerként kell kezelni, csipetnyi is elég, és isteni lesz, amit vele készítünk!

Cookta - 2018.06.16.
Levendula – fedezd fel fűszerként is!

Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában, épp most nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük, mit és hogyan készíthetünk el belőle házilag! A lényeg, hogy elképesztően aromás, évekre beillatosítja a szekrényt, de ez a tányérban vagy a pohárban nem cél – érdemes mértékkel, csak pár csipetnyit használni ebből a csodás növényből.

Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, vannak kertek, farmok, ahol szabadon szedhető, temészetesen némi belépő ellenében, ám sokan nem tudják, miként is kell helyesen leszedni és felhasználni a növényt ahhoz, hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában.

•    A gasztronómia világában a növény virágát és a levelét is használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény. Az illóolaj készítéséhez viszont  a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe, és vízgőz desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású.
•    A növényt még teljes elnyílás előtti állapotában érdemes leszedni, mert így a virága könnyen "lemorzsolható".
•    Fontos az is, hogy hosszú szárral érdemes leszedni, mert azzal visszavágjuk a növényt is, és a szárról leszedhető a levele és a virága, mely hasznosítható a konyhában.
•    Főzés és sütés felhasználása előtt a növényt érdemes leöblíteni.
 

A konyhában felhasznált levendula lehet friss és szárított is: a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából úgy, hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább cukorhoz, sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk.

Mi ízesíthető levendulával?

Ha maradunk a konyhai felhasználásnál, akkor is széles a paletta: számtalan ételt és italt készítenek levendula felhasználásával, ilyen a lekvár, a nyalóka, a cukor, a salátaöntet, a sor ugyancsak hoszzú. Jöjjön néhány tipp:

•    lekvárok, zselék ízesítőjeként remek, például eperrel vagy sárgabarackkal párosítva
•    szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van
•    szirupként a levendulából nyáron limonádé készíthető, de akár ízesíthető vele a kávé vagy meglocsolható az amerikai palacsinta is
•    nagyszerű kisfröccs is készíthető vele, mely igazi nyári szomjoltó
•    tökéletes az ízharmónia csokoládékba és bonbonokba főzve
•    virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk
•    süthetünk például linzeres kekszeket, melyeknek díszítése lehet a levendula
•    főznek levendulás sört, de népszerűek a gyümölcspálinkák levendulakivonattal ízesítve
•    salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe tesszük, és hozzáöntünk olívaolajat vagy almaecetet
•    nagyon finom egy csipetnyi mediterrán ragukhoz, vagy például mézes kacsamellhez
•    szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál
•    házi levendulás cukor készíthető, ha egy üveg porcukorba vagy kristálycukorba helyezünk egy szálat

Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni. A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet!

Forrás: Tihanyi Levendula Manufaktúra

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.