A kolumbiai és venezuelai konyha egyik kedvence az arepa, ami egy rém egyszerű kukoricás lepényke, street food fogásként és otthon készítve is népszerű. Lényegében kukoricaliszt, só és víz keveréke, tölthető vagy szendvicsként megpakolható.
Ezek a lepénykék még spanyol hódítók előtti időből valók, igazi szegények ételek, és ahol nem termett meg a gabona, csak a kukorica, ott vált igazán elterjedtté, hiszen tökéletes kenyérpótló. A kukoricás lepényeket többnyire kiolajozott serpenyőben sütik vagy grillen, gyakran töltik sajttal, avokádóval, paradicsomos salsával, de csirkés változata is van, szóval ezer módon használható, akár egy kisebb pita.
Az arepa nagy előnye, hogy gluténmentes, nem kell pihentetni, villámgyorsan elkészül, és a kukoricaliszt kimondottan pénztárcabarát alapanyag. Nagyon finom, belül puha, kívül kicsit ropogósra sül, frissen, még melegen a legfinomabb, de át is süthetjük még egy kicsit betöltés után… Csipegetni, vendégvárónak vagy csak sima kenyérpótlónak is tökéletes!
Arepa
Hozzávalók:
Elkészítés: A langyos vizet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, a kukoricalisztet hozzáadjuk, és kézzel összedolgozzuk, amíg elválik az edény falától, és puha, jól formázható lesz, majd hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat, és ezzel is összedolgozzuk. Maréknyi adagokat szaggatunk belőle, gombóccá formázzuk, majd lelapogatjuk kb. 1 centis lepénykékké.
Egy serpenyőt felforrósítunk, szilikonos ecsettel kikenjük olajjal, majd a kukoricakenyereket oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük, amíg egy picit pirulni kezd.
Ha szeretnénk megtölteni, picit hagyjuk hűlni, majd lapjában bevágjuk, és ízlés szerint belepakolunk sajtot, zöldséget, falatokra tépkedett csirkehúst, de a tetejére is halmozhatjuk, vagy csak sima fokhagymás tejföllel kínáljuk.