Írd be, mit keresel:

Rémálomból kedvenc: alakbarát töltött tök sajtosan

A nyár mindig tele van nosztalgiareceptekkel, olyan ételekkel, amelyek gyerekkori emlékeket idéznek, mint az első cseresznyével pöttyözött piskóta, a szezon első lecsója, a nyár első zöldborsólevese vagy épp az első zsenge töltött tök.

Cookta - 2018.06.24.
Rémálomból kedvenc: alakbarát töltött tök sajtosan

Ma már, amikor gyakorlatilag szinte minden és mindig elérhető, akár fagyasztva, akár távolról érkezve szezonon kívül is, sajnos már nincs olyan nagy jelentősége, ünnepe és öröme az újonnan megjelenő zöldségnek és gyümölcsnek, de azért akik piacra járnak, pontosan tudják, mit is érdemes aktuálisan készíteni, mi a friss, a zsenge, az új, ami ilyenkor a legjobb.

A zsenge tök és cukkini időszaka éppen most jött el, és bár gyerekkorunkban határozottan nem volt a kedvencünk, mára már szép emlékké szelídült a hozzá való viszonyunk, és nem csak azért szerettük meg, mert tudjuk, hogy igencsak alakbarát, kalóriaszegény, rostokban és vitaminokban gazdag, de tényleg finom is, ha jól van elkészítve. Alapjáraton a töknek – vagy akár a cukkininek – ugyanis nem sok íze van, így csak rajtunk múlik, mennyire turbózzuk fel fűszerekkel, töltelékkel, sajttal, szósszal, ha például megtöltjük…

Most fehérjedús, szénhidrátszegény változat készült húsos-gombás töltelékkel, fűszeres tejföllel és sajttal, szaftos, ízekben gazdag, olyan finom, hogy minden gyerekkori emlékünket felülírja…

Töltött tök

Hozzávalók:

  • 1 zsenge tök vagy 2 zsenge cukkini
  • 30 dkg darált hús
  • 4-5 fej csiperke
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 paradicsom
  • 2 dl tejföl
  • fél csokor kapor
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A tököt vagy a cukkiniket hosszában félbevágjuk, és a belsejüket egy karalábévájóval vagy kanállal kiszedjük. A zsenge húst finomra vágjuk, ahogy a megtisztított hagymát és a gombát is.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, megfuttatjuk rajta a hagymát, 2-3 perc után hozzáadjuk a sarált húst is, morzsásra összetördeljük pirítás közben egy fakanállal, majd a gombát és a tökbelsőt is hozzáadjuk. Hozzápréseljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a római köménnyel, és fedő alatt 10 perc alatt összepirítjuk.

Közben a tökcsónakokat sütőtálba vagy tepsibe tesszük, sózzuk. A petrezselymet és a kaprot finomra vágjuk, a tejfölt a tojással kikeverjük, sózzuk, hozzáadunk 1 gerezd préselt fokhagymát, belekeverjük a kaprot, a paradicsomot vékonyan felkarikázzuk.

A húsos tölteléket a tökök vagy cukkinik belsejébe kanalazzuk, meglocsoljuk a kapros tejföllel, majd kirakjuk a paradicsomszeletekkel, a tetejét meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett mérettől függően 20-25 percet sütjük, majd megszórjuk a reszelt sajttal, és még visszatoljuk a sütőbe 10-15 percre, amíg a sajt szépen ráolvad és megpirul.

Azon melegében tálaljuk, ízlés szerint salátát vagy extra tejfölt kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.