Írd be, mit keresel:

Tökéletes szaftos tepsis csirke – kiterítve sütve

Az egyben sült csirke sokunk kedvence, csakhogy nagyon gyakran a mell túlsül és kiszárad, mire a combok elérik a kellő állagot, és a csontokig teljesen átsülnek. Ha viszont kiterítjük a jómadarat, akkor tökéletesen omlós és szaftos lesz minden része.

Cookta - 2018.06.24.
Tökéletes szaftos tepsis csirke – kiterítve sütve

A kiterítés szuper technika és megoldás arra, hogy egyenletesen és tökéletesen átsült, porhanyós húsú csirkét kapjunk. Az előkészítsése kicsit macerásabb, de maximálisan megéri, és csak pár percet kell rászánnunk, hogy egy éles késsel vagy egy csirkevágó ollóval a szárnyas gerince mentén két oldalon jó mélyen teljesen átvágjuk, majd kiemeljük, a csirkét pedig megfordítva, a mellénél megroppantva kiterítsük, így egy szintre kerüljön a comb és a mell, és egyenletesebben és vékonyabb rétegben tud majd sülni a csirke.

Ha igazán finomat szeretnénk, nem árt persze jó minőségű csirkét választani, és kellően befűszerezni, és ha már a sütőben sütjük,mehet mellé köretnek némi zöldség is, így ízletesebb is lesz a hús, ráadásul így egy füst alatt a köretünk is megvan.

Egyben sült kiterített csirke zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 közepes konyhakész csirke
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt fehérbors
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 3 teáskanál só
  • kevés friss vagy morzsolt kakukkfű
  • kevés olívaolaj
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 csokor zsenge sárgarépa
  • 60 dkg újkrumpli
  • 1,5 dl fehérbor

Elkészítés: A csirkét alaposan leszárítgatjuk konyhai papírtörlővel, a szárnyvégeket visszahajtjuk. A csirkét a mellére fektetjük, és csirkevágó ollóval vagy egy éles késsel a gerinc mellett mindkét oldalon végigvágjuk, és a gerincet kiemeljük, ebből főzhetünk egy levest sok zöldséggel vagy alaplevet… A csirkét visszafordítjuk, és tenyerünkkel erőden a mellre támaszkodunk, lenyomjuk, hogy összeroppanjon, és a csirke minél jobban kiterüljön.

Az előkészített csirke mindkét oldalát kissé meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, meghintjük egyenletesen a fehérborssal, a fokhagyma-granulátummal és az őrölt korianderrel, és ha van időnk, akkor 1-2 órát a hűtőben pihentetjük. Közben előkészítjük a zöldségeket: az újkrumplit alaposan megmossuk, a répát hasábokra vágjuk, a póréhagymát 5-6 centis darabokra, majd hosszában megfelezzük.

A zöldségeket egy sütőtál vagy tepsi aljára tesszük, kicsit kihuzogatjuk a szélére, sózzuk, a közepére fektetjük a csirkét, az egészet meghintjük kakukkfűvel, aláöntjük a fehérbort, és 200 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 20 percet sütjük, majd a hőt 150 fokra csökkentjük, és a madár nagyságától függően még 30-40 percet sütjük, időnként meglocsolva a pecsenyeszafttal, míg szép pirosra sül.

A sütőből kivéve letakarjuk alufóliával, és 20 percet pihentetjük tálalás előtt, majd darabokra vágjuk, és a vele sült zöldségekkel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.