Írd be, mit keresel:

Ropogós sült édesburgonya a sütőből – csipsz helyett

A sült édesburgonya fényévekkel egészségesebb, mint a klasszikus csipsz, egy kicsit befűszerezve pedig sokkal finomabb, teltebb az íze, és bűntudat nélkül nassolhatjuk barátokkal vagy tévézés közben, egy kis mártogatós kíséretében.

Cookta - 2018.06.28.
Ropogós sült édesburgonya a sütőből – csipsz helyett

Kívül ropogóra sül, belül finoman krémes, fűszeres és édeskés, isteni hozzá egy pikánsabb tejfölös mártogatós, pofonegyszerű elkészíteni, és sokkal alakbarátabb, mint bármilyen sült krumpli, az édesburgonya és a burgonya ugyanis csak névrokonok, a kettő között semmilyen rokonság nincs. A batáta néven is ismert gyökérzöldség nagyon egészséges, alacsony a glikémiás indexe, sok rostot tartalmaz, ezért diétázóknak és cukorbetegeknek is ajánlják, de emellett még rengeteg jó tulajdonsága van: a színe is mutatja, hogy magas a karotin tartallma, de E- és B-vitaminokban is gazdag, és a zöldségekhez képest sok fehérje (2 g/100 g) van benne.

Ha csipszhez hasonló ropogósnak készítjük, akkor nyugodtan válasszuk a sütőt, így csak egész kevés olajat kell használnunk hozzá. Enélkül is megsüthető persze, csak akkor nem lesz a kérge olyan finom pirult, sőt még extra ropogósságot adhatunk neki, ha egy kevés étkezési keményítővel is összeforgatjuk. Finom kis nassolnivaló, de persze köretként is fogyaszthatjuk, vagy vega fogásként salátával tálalva is remek.

Fűszeres sült édesburgonya pikáns mártogatóssal

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg édesburgonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál fokhagyma-granulátum
  • 1 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • A mártogatóshoz:
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • kevés citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, ha szép vékony a héja, akkor nem is kell hámozni, csak alaposan megmosni, fél centis szeletekre vágjuk, majd a szeleteket fél centis csíkokra, és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt, a fokhagyma-granulátumot és a római köményt, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk, majd meglocsoljuk az olívaolajjal is, és ezzel is összeforgatjuk, hogy mindenből mindenhova jusson.

Két nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd egyenletesen elosztjuk rajtuk a hasábokat, eligazgatjuk, hogy ne fedjék egymást, és a levegő is járni tudjon közöttük, meghintjük a rozmaringgal, majd 200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20-22 perc alatt pirulásig, ropogósra sütjük.

Míg sül az édesburgonya, a mártogatóshoz a tejfölt sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanálnyi mustárral és kevés citromlével ízesítjük, és összekeverjük.

A sült édesburgonyát melegen kínáljuk a tejfölös mártogatóssal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.