A könnyű, vékony palacsinta, a vaníliás sajtkrém és a langyos cseresznyeragu külön-külön is tökéletes, de együtt valami isteni ízkombinációt alkotnak, könnyedén levehetünk vele bárkit a lábáról, és amilyen finom, olyan egyszerű.

A túrós palacsinta kicsit tovább gondolt változata ez a fantasztikusan finom nyári desszert: a túró helyett lágyabb és selymesebb natúr krémsajttal készül, pici reszelt citromhéjjal, vaníliával, porcukorral és tejszínnel, amit tökéletesen kiegészít a friss, még langyos cseresznyeragu, ami akár meggyel kombinálva is készülhet, még pikánsabb is lesz.

Ennek a palacsintának a tésztája nagyon puha, leheletvékonyra süthető, könnyű vele dolgozni, nincs benne semmi csavar, csak tökéletesek az arányai, és az alaptésztába is kerül kevés cukor és vanília, így már sütés közben is istenien illatos ez a palacsinta, a kétféle feltéttel-töltelékkel pedig abbahagyhatatlan...

Palacsinta vaníliás krémsajttal és cseresznyeraguval

Hozzávalók:
A palacsintatésztához:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 3 evőkanál olaj
  • 2,5 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz

A vaníliás sajtkrémhez:

  • 30 dkg natúr krémsajt
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 2 teáskanál vanília-kivonat
  • 1/2 citrom rreszelt héja

A cseresznyeraguhoz:

  • 40 dkg cseresznye
  • 1/2 citrom leve
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1/2 dl víz

Elkészítés: A gyümölcsraguhoz a leszárazzuk és kimagozzuk a cseresznyét, egy serpenyőbe tesszük a vízzel, a cukoral és a citromlével együtt, és fedő alatt 10 percet pároljuk, majd a fedőt levéve hagyjuk egy kicsit besűrűsödni, sziruposra főni.

A palacsintatésztához a tojásokat egy tálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília-kivonatot és egy csipet sót, kézi habverővel simára keverjük, majd hozzákeverjük először a tejet, majd a lisztet, ha teljesen sima, akkor az olajat, majd a szódát vagy szénsavas ásványvizet is, mindig elkeverve. Félretesszük, amíg a vaníliás sajtkrémet elkészítjük.

A natúr krémsajtot a tejszínnel, a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a vanília-kivonattal simára keverjük.

Egy teflonos palacsintasütőt tűre téve felforrósítunk, szilikonos ecsettel pár csepp olajjal kikenjük, és kisebb merőkanálnyi adagot öntünk bele a tésztából, a serpenyőben körkörös mozdulattokkal segítjük elterülni a tésztát, és közepes lángon addig sütjük, míg a szélei elválnak a serpenyőtől, és halványbarnára sül, majd egy lapáttal vagy spatulával alányúlva megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.

A palacsintákat ízlés szerint megtölthetjük a vaníliás krémsajttal, meglocsolhatjuk a langyos cseresznyeraguval, de tálalhatjuk külön-külön is, és mindenki magának állítja össze... Ha még extrábbat szeretnénk, kis aprított pisztáciát, mandulát is kínálhatunk mellé, hogy valami ropogós is legyen benne.