Írd be, mit keresel:

Könnyű krumplisaláta – a grillfogások remek kísérője

Egy könnyű és ízekben gazdag krumplisaláta a nyári grillpartikon tökéletes köret lehet, olyan, amit előre elkészíthetünk, mindenki szereti, és tökéletesen passzol a sütögetett húsokhoz, de pár friss zöldséggel, sajttal kísérve vega főételként is megállja a helyét a nyári napokon.

Cookta - 2018.07.02.
Könnyű krumplisaláta – a grillfogások remek kísérője

A krumplisalátát a legtöbben majonézesen ismerik, de sokkal könnyedebb és ízesebb a fűszeres lében pácolt zöldfűszeres változat, no és persze jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mégis laktat, de egyáltalán nem nehéz. Németország déli részén, illetve a cseheknél is ez a változat az elterjedtebb, istenien passzol könnyedsége és savassága okán a legtöbb sült kolbászhoz, pácolt húshoz, így könnyen a grillpartik kedvence lehet.

Az a bizonyos fűszeres lé, amiben a krumplit pácolják, hagyományosan hagyma, húsleves, mustár, ecet és cukor főzete, de a húsleves helyett használhatunk zöldséglevest is, és akkor vegetáriánius, sőt vegán étrendbe is beilleszthető. A hagyma ebben a lében megszelídül, roppanós, de már nem vad ízű, friss és kellemesen pikáns az egész a mustárnak köszönhetően, a krumpli pedig átveszi, magába szívja az összes aromát a pácból.

Könnyű krumplisaláta

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 1 fej lilahagyma
  • 5 cl ecet
  • 2 dl zöldségleves (kockából is lehet)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál olaj
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A krumplikat enyhén sós vízben héjastul addig főzzük, amíg egy kést beleszúrva éppen puhának találjuk – a főzési idő függ a krumplik méretétől, érdemes kisebbeket választani. Leöntjük róla a vizet, felöntjük hideg vízzel, és ha már csak meleg, és nem égeti a kezünket, lehúzzuk a héjukat, a krumplikat felkarikázzuk, és egy tálba tesszük.

A lilahagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a mustárt és a zöldséglevest, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és tűzre téve forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve a krumplira öntjük, összeforgatjuk, majd lefedve legalább 1 órát pihentetjük, hogy a krumpli felszívja a fűszeres levet.

A pihentett krumplinak a fűszeres páclé nagy részét fel kell innia, ha esetleg maradt még rajta-alatta, leöntjük, hozzáadunk 3 evőkanál olajat és a finomra vágott petrezselymet, összeforgatjuk, és tálalhatjuk is.

Szobahőmérsékleten a legfinomabb, ne dermedjen meg benne az olaj, ha előre elkészítjük is, vegyük ki a hűtőből tálalás előtt fél órával!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.