Írd be, mit keresel:

Töltött padlizsán görögösen – mennyei, mediterrán és maceramentes

A padlizsánt sokan azért nem szeretik, mert macerás, mert sok olaj kell hozzá, hogy kellemesen krémes legyen, mert nincs smmi íze... Ez nem igaz, csak technika kérdése a sütés, a fűszerezés pedig csodákra képes. Ez egy nagyon egyszerű, de ellenállhatatlan töltött változat, szaftos, krémes, ráadásul pofonegyszerű is!

Cookta - 2018.07.05.
Töltött padlizsán görögösen – mennyei, mediterrán és maceramentes

A padlizsán imádja az olajat, szivacsos húsa bármennyit fel bír szívni, de ehhez a recepthez egyetlen cseppre sincs szükség, mégis káprázatosan krémes lesz a végeredmény. A titok annyi, hogy a félbevágott és bevagdosott padlizsánt lefelé fordítva egyszerűen csak sütőpapíros tepsiben elősütjük, majd kellően fűszeres töltelékkel gazdagítjuk.

A töltött padlizsán esetében gyakran ki kell kaparni az elősütött zöldség húsát, de ennél a görögös változatnál erre nincs szükség, egyszerűen egy kanál hátával lenyomkodjuk, majd az így képzett csónakokba betöltjük a feta sajtos, olajbogyós keveréket. Még 10 perc a sütőben, és isteni mediterrán fogást tálalhatunk – pofonegyszerű, laktató, egészséges, salátával bátran mondható diétásnak, de rizzsel vagy más körettel sem nehéz, melegen és langyosan is mennyei!

Görögös töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1 nagyobb vagy 2 kicsi lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • jó maréknyi magozott olajbogyó
  • 10 dkg feta vagy krémfehér sajt
  • 2 dl tejföl vagy görög joghurt
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a húsukat egy hegyes késsel átlósan mindkét irányban bevágjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire fektetjük a vágott felülettel lefelé, és 180 fokos sütőbe tolva 20 percig elősütjük.

Közben a lilahagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nem túl apróra felvágjuk, az olajbogyót vékony karikákra vágjuk. A fetát felkockázzuk, tálba tesszük az oregánóval, az előkészített hagymákkal és az olajbogyóval, borsot őrölünk hozzá, a tejfölt rákanalazzuk, majd óvatosan összeforgatjuk.

Az elősütött padlizsánokat megfordítjuk, egy kanál hátával lenyomkodjuk a belsejét, majd belekanalazzuk a fetás tölteléket. A sütőbe visszatolva még 10-12 percet sütjük, amíg a töltelék belesül a padlizsánba, a teteje pedig egy picit elkezd pirulni.

Azon melegében tálaljuk friss zöldsalátával, zamatos paradicsommal, de akár rizzsel, bulgurral, kuszkusszal is nagyon finom vega fogás, sőt húsok mellé sem utolsó köretnek…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.