Szó szerint szem-szájnak ingere ez a saláta, színes, ízekkel és textúrákkal teli, laktató, de nem nehéz, mindehhez pedig pofonegyszerű és gyorsan elkészíthető, kellemesen frissít, a csípősségét pedig mindenki beállíthatja magának ízlés szerint.

Főtt bab és kukorica, paradicsom, avokádó és lilahagyma, gyakorlatilag csak ennyi kell ehhez a tartalmas, önálló fogásnak is beillő salátához, ami bár csak növényi alapanyagokból készül, mégis fehérjedús, köszönhetően a bab és az avokádó magas fehérjetartalmának. Színes, ízes, egyszerre ropogós és krémes, finoman csípős, édes és savanykás egyszerre, vegán és vegetáriánus étrendben önmagában is tökéletes, de húsevők köretként is ehetik egy kis sült csirkemell kísérőjeként.

Ha konzerv babbal és kukoricával készítjük, akkor tényleg villámgyorsan összedobható, bár szezonban érdemes friss csöves kukoricát használni hozzá, akár nagyobb adagban előző nap megfőzni, vacsorára nincs is jobb a zsenge főtt kukoricánál, majd a maradékot ehhez a salátához felhasználni, egyszerűen a csőről levágva.

Babos kukoricasaláta avokádóval és paradicsommal

Hozzávalók:

  • 1 konzerv kukorica
  • 1 konzerv fekete bab
  • 1 érett avokádó
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 marék koktélparadicsom
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 3-4 evőkanál hántolt tökmag vagy napraforgómag - elhagyható, de extra ropogósságot ad a salátának
  • 1 citrom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • őrölt csili ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés: Az olívaolajat egy salátástálba öntjük, hozzáfacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint őrölt csilit vagy Cayenne-borsot adunk hozzá, elkeverjük. A konzerveket leszűrjük, a tálba öntjük. A lilahagymát és az avokádót megtisztítjuk és felkockázzuk, ezt is a tálba tesszük, a paradicsomot ízlés szerit cikkekre vagy szeletekre vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, és a tökmaggal együtt a tálba tesszük, és alaposan összeforgatjuk.

Azonnal is tálalható, de jót tesz neki 10-15 perc, hogy kicsit összeérjenek az ízek.