Nálunk a bőséges cukkinitermésnek köszönhetően szinte minden nap a tányérunkra kerül valamilyen formában a cukkini, mert nagyon szeretjük, de akinek nincs kertje, az is beszerezheti ilyenkor jó áron piacon, zöldségestől is ezt az univerzálisan használható, nagyon egészséges és finom zöldséget.

A cukkiniben szerintem az a jó, hogy hamar elkészül, semleges íze miatt remekül felvesz minden aromát, így húsimádóknak egy kis kolbásszal és virsilvel megbolondítva gyors és kiadós, kellemesen fűszeres fogás készülhet vele.

Forrás:
Kard Éva

Ez a kolbászos-virslis cukkiniragu egyszerűen és bő fél óra alatt elkészül, közben pedig a köretként tálalt bulgurt is puhára főzhetjük, és már tálalhatunk is. Ízlés szerint a köretet el is hagyhatjuk, mert egy szelet friss kenyérrel tunkolva is nagyon finom és laktató egytálétel.

Forrás:
Kard Éva

Kolbászos-virslis cukkiniragu bulgurral

Hozzávalók:

  • 1 db zsenge cukkini (sárga vagy zöld)
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 4 db virsli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • őrölt fehérbors (ízlés szerint)
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés: A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd mindkettőt vágjuk fel apróra. A kolbászt és a virslit vékonyan karikázzuk fel.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felkarikázott füstölt kolbászt és a virslit, majd pirítsuk 1-2 percig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd a serpenyőt lefedve, néha megkeverve, addig pároljuk, hogy a cukkini még roppanós maradjon.

Ezután adjuk hozzá a tejszínt, óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd fedő nélkül főzzük pár percig, hogy a szaftja kissé besűrűsödjön.

Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. Én enyhén sós vízben bulgurt főztem puhára, majd leszűrtem, és egy kevés olajon megfuttattam.

Tálaláskor tegyünk a tányérra a köretből, majd kanalazzuk rá a kolbászos-virslis cukkiniragut, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva