A forró nyári napok kötelező kelléke a hűsítő jégkocka, amit mindenbe bedobálunk, illetve a friss gyümölcs, ami ilyenkor igazán kellemesen felüdít, viszont a kettőt össze is kombinálhatjuk. Valószínűleg már előttünk feltalálták, viszont nekünk újdonság, zseniális limonádéhoz, fröccshöz, koktélhoz is!

A jégkocka kánikulában kikerülhetetlen, ami így a 21. században azért nem kihívás: jégkockatartó, fagyasztó, szevasz. A klasszikus jégkockaforma olyan, hogy nyitott, felveszi a szagokat, és valóban nem kellemes a fagyasztott húsok mellől jégkockát dobálni a limonádéba. A modernebb hűtőknek zárt jégkockatartó-készítő - és ergonomikusan beilleszthető kütyüik vannak, ezekből a jégkocka kinyerése viszont nem kevés vizet - előbb hideget, majd a meleg érkeztéig elég sok langyosat kívánnak. Ez is elég pocsékolós, úgyhogy nézzük meg a zacskósat. Ez elég ügyes és tényleg szagtalan, egyszerűen kiszedegethető belőle annyi jégkocka, amennyi épp kell, de mégis ott a rossz érzés az egyszer használatos, kukába dobott, hosszan lebomló műanyag miatt.

Jó, de akkor mivel adhatunk igazi hűsítő hatást egy pohár limonádénak, bornak vagy fröccsnek a meleg nyárban? Bármilyen gyümölccsel, amit lefagyasztunk. Egy kis tálkában maréknyi meggyet, málnát, 2-3 nektarint vagy őszibarackot felkockázva beküldhetünk a mélyhűtőbe, pár óra múltán jégkocka és ízesítő funkcióban is használhatjuk a hűsítőnek szánt italokhoz jégkockaként, ráadásul egy kis plusz ízt is adnak, ami jól összepárosítva fantasztikus, és a szolgálatot elvégzett gyümölcsöt, immár felolvadva el is rágcsálhatjuk.

A gyümölcsök közül bármilyen szezonálisat választhatunk, mert például az amúgy nagyon sokoldalúan használható banán és a citrusok nem működnek túl jól, kivéve a limonádénál, de bármilyen bogyós, görög- vagy sárgadinnye felkockázva, barackfélék vagy akár alma vékony cikkekre vágva tökéletes, és nemcsak jégkocka helyett használhatjuk hatékonyan, de egy turmixot vagy smoothie-t is frissebbé, hűsítőbbé tehetjük velük.

Gyümölcsöt egyébként fagyasztva is vásárolhatunk, sokszor olcsóbb is, mint a friss, és bár nem mindig helyettesítheti maradéktalanul a frisset, de ebben az esetben tökéletes, hiszen így is, úgy is lefagyasztanánk, az olcsóbb ár okára a magyarázat pedig leginkább abban rejlik, hogy a különösen érzékeny, sérülékeny gyümölcsök - így a málna, áfonya, erdei gyümölcsök - ára pénztárcabarátabb fagyasztva, mert ebben a formában ugye kizárható, hogy megromoljon, veszteség legyen, így jóval megfizethetőbb, mint frissen.