Selymes, krémes, nagyon lágy és isteni finom ez az áfonyás pohárkrém, egy kis ropogósság nagyon jót tesz neki, amit én leveles tésztával csempésztem bele, olyan finom, hogy ünnepi asztalon is helye van, érdemes kipróbálni!

A piacon és a boltokban kapható most a friss áfonya, mondjuk nem olcsó, sőt igen borsos áron kínálják, de ha megengedhetünk magunknak egy kis kényeztetést, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni ebben a pohárkrémben. A pudingkrémet roppant egyszerű elkészíteni, és a ropogósra sült leveles tészta sem okozhat gondot.

Forrás:
Kard Éva

Kicsit előre is dolgozhatunk, a tésztát előre is kisüthetjük, viszont összeállítás után rögtön kínáljuk, mert különben a ropogós tészta felszívja a nedvességet, és elveszti a ropogóságát. Áfonya helyett pl. szederrel, málnával vagy bármilyen bogyós gyümölccsel is elkészíthetjük, úgy sem okoz majd csalódást!

Forrás:
Kard Éva

Áfonyás pudingkrém ropogós leveles tésztával

Hozzávalók 6-8 pohár pudingkrémhez:

  • 2 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5-6 evőkanál kristálycukor
  • 4 dl tejszín

A ropogós tésztához:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 2-3 evőkanál porcukor

A karamellizált áfonyához:

  • 20 dkg áfonya
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet őrölt fahéj

Elkészítés: A krémhez a pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, öntsük hozzá a maradék tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd kevergetve hűtsük ki. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd kézi habverővel apránként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz.

A leveles tésztát szórjuk meg porcukorral, majd a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor. Fordítsuk át egy sütőpapírra, majd ezt a felét is szintén szórjuk meg porcukorral, és gyengéden menjünk át rajta a sodrófával. Helyezzünk rá egy sütőpapírt és egy akkora tepsit nyomatéknak mint a tészta mérete. Tegyük be a forró sütőbe, majd kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 15 percig, majd levettem a tepsit és a sütőpapírt, és úgy sütöttem készre. Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tördeljük apróra.

Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a barna cukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd keverjük össze. Ezután tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg, közben egyszer óvatosan keverjük át, majd hűtsük ki teljesen.

A poharakba egyenlően osszuk el a teljesen kihűlt, karamellizált áfonya felét, majd kanalazzuk rá a pudingkrém felét. Szórjuk meg az apróra tördelt leveles tésztával, majd kanalazzuk rá a maradék krémet, végül díszítsük a maradék áfonyával, ízlés szerint a ropogósra sült leveles tésztával.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, mert különben a leveles tészta állás közben elveszti a ropogóságát.

Forrás:
Kard Éva