A gyümölcsbőr állagra hasonlít a gumicukorra, csakhogy nincs benne cukor, csakis gyümölcs, intenzív és friss az íze, és szinte mindenből készíthető, csak egy ügyes turmix és egy sütő kell ehhez az egészséges és mindenmentes nassolnivalóhoz.

Elsőre furcsának tűnhet a gyümölcsbőr elnevezés, de az az igazság, hogy leginkább tényleg ez írja le a ennek az isteni és egészséges nassolnivalónak az állagát. Ruganyos, fényes, és tulajdonképpen nem más, mint egy szárított, aszalt vékony gyümölcspüré. Ha elég édes önmagában a gyümölcs, cukor vagy más édesítő sem szükséges hozzá, és bogyósokból - eperből, málnából, szederből, áfonyából, ribizliből -, cseresznyéből, meggyből, sárga- és őszibarackból, szilvából, kiviből, mangóból nyersen pürésítve is tökéletes lesz, de az almát vagy a körtét érdemes előtte kevés vízben megpárolni, majd leszűrni, és így pépesíteni.

A gyümölcsbőrhöz a gyümölcsöket kombinálhatjuk is a különféle ízhatások elérése végett, de adhatunk bármilyen gyümölcshöz egy kis almapépet is, mert ennek magas pektintartalma segíti hamarabb kocsonyásodni, szilárdulni a gyümölcspépet. Ha szeretünk játszani az ízekkel és a fűszerekkel, akkor csempészhetünk a gyümölcsvelőhöz kevés vaníliát, fahéjat, gyömbért...

Hogyan készül a gyümölcsbőr?

A puha és érett gyümölcsöt megmossuk, leszárítjuk, egy turmixgépben pépesítjük, ha almát, körtét használunk, azt meghámozzuk, kicsumázzuk, kevés vízben puhára pároljuk, majd így leturmixoljuk.

A gyümölcsvelőt megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük, ha nem elég édes, akkor egy kevés cukorral vagy mézzel, agavé- vagy juharsziruppal édesítjük, elkeverjük. Ha nagyobb héjdarabok vagy magok vannak benne, akkor egy sűrű szűrőn áttörhetjük.

Egy tepsit - de többet is használhatunk egyszerre -, sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük és elterítjük benne a pépet úgy, hogy legfeljebb 2-3 mm vékony réteg legyen, minél vékonyabb, annál hamarabb elkészül, és 70 fokos sütőbe toljuk. A gyümölcsbőrt kb. 4-5 óra alatt megaszaljuk, kiszárítjuk, időnként kinyitva vagy fakanállal kicsit kitámasztva a sütőajtót, hogy a gőz kiszabadulhasson. Közben figyelni kell, mert a gyümölcs víztartalmától függ, mikor készül el, akkor jó, ha már tapintásra bőrszerű és már nem nedves.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a papírról lehúzva vagy a papírral együtt ízlés szerint felvágjuk, ha csíkokra vágjuk, akkor feltekerve könnyen csomagolható és magunkkal is vihetjük egészséges nasi gyanánt.