Írd be, mit keresel:

Gyümölcsbőr, az egészséges nasi

A gyümölcsbőr állagra hasonlít a gumicukorra, csakhogy nincs benne cukor, csakis gyümölcs, intenzív és friss az íze, és szinte mindenből készíthető, csak egy ügyes turmix és egy sütő kell ehhez az egészséges és mindenmentes nassolnivalóhoz.

Cookta - 2018.07.16.
Gyümölcsbőr, az egészséges nasi

Elsőre furcsának tűnhet a gyümölcsbőr elnevezés, de az az igazság, hogy leginkább tényleg ez írja le a ennek az isteni és egészséges nassolnivalónak az állagát. Ruganyos, fényes, és tulajdonképpen nem más, mint egy szárított, aszalt vékony gyümölcspüré. Ha elég édes önmagában a gyümölcs, cukor vagy más édesítő sem szükséges hozzá, és bogyósokból – eperből, málnából, szederből, áfonyából, ribizliből -, cseresznyéből, meggyből, sárga- és őszibarackból, szilvából, kiviből, mangóból nyersen pürésítve is tökéletes lesz, de az almát vagy a körtét érdemes előtte kevés vízben megpárolni, majd leszűrni, és így pépesíteni.

A gyümölcsbőrhöz a gyümölcsöket kombinálhatjuk is a különféle ízhatások elérése végett, de adhatunk bármilyen gyümölcshöz egy kis almapépet is, mert ennek magas pektintartalma segíti hamarabb kocsonyásodni, szilárdulni a gyümölcspépet. Ha szeretünk játszani az ízekkel és a fűszerekkel, akkor csempészhetünk a gyümölcsvelőhöz kevés vaníliát, fahéjat, gyömbért…

Hogyan készül a gyümölcsbőr?

A puha és érett gyümölcsöt megmossuk, leszárítjuk, egy turmixgépben pépesítjük, ha almát, körtét használunk, azt meghámozzuk, kicsumázzuk, kevés vízben puhára pároljuk, majd így leturmixoljuk.

A gyümölcsvelőt megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük, ha nem elég édes, akkor egy kevés cukorral vagy mézzel, agavé- vagy juharsziruppal édesítjük, elkeverjük. Ha nagyobb héjdarabok vagy magok vannak benne, akkor egy sűrű szűrőn áttörhetjük.

Egy tepsit – de többet is használhatunk egyszerre -, sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük és elterítjük benne a pépet úgy, hogy legfeljebb 2-3 mm vékony réteg legyen, minél vékonyabb, annál hamarabb elkészül, és 70 fokos sütőbe toljuk. A gyümölcsbőrt kb. 4-5 óra alatt megaszaljuk, kiszárítjuk, időnként kinyitva vagy fakanállal kicsit kitámasztva a sütőajtót, hogy a gőz kiszabadulhasson. Közben figyelni kell, mert a gyümölcs víztartalmától függ, mikor készül el, akkor jó, ha már tapintásra bőrszerű és már nem nedves.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a papírról lehúzva vagy a papírral együtt ízlés szerint felvágjuk, ha csíkokra vágjuk, akkor feltekerve könnyen csomagolható és magunkkal is vihetjük egészséges nasi gyanánt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.