A friss csöves kukorica a nyár egyik legjobb ajándéka, ha kellően zsenge, akkor édes és ropogós, és persze a csőről megfőzve, sózva, frissen is isteni leharapdálva, de akár tovább is gondolhatjuk, és például készíthetünk belőle egy jó kis nyári mindenmentes, de mégis laktató és egészséges salátát.

A csöves kukorica hatalmas kedvenc, szezonban fillérekért beszerezhető, és ha egyszerűen csak sima vízben 10 perc alatt megfőzzük, majd hagyjuk melegre, de már nem forróra hűlni fedő alatt, a saját gőzében, akkor tökéletes állagú lesz. A főzővizet nem szabad sózni, mert a szemek megkeményednek, és azt is érdemes tudni, hogy bár a kukorica sokáig eltartható a hűtőben nyersen, a leveleiben, érdemes minél előbb felhasználni, így lesz igazán édes, az állás során ugyanis a benne lévő természetes cukor keményítőbé változik, így veszít édességéből és puhaságából is, a keményítő miatt egyszerűen keményebb lesz, bármennyi ideig is főzzük. Ha viszont megfőtt, akkor már pár napig eltarthatjuk a hűtőben egy dobozban vagy fóliába tekerve, hogy ne száradjon ki, és a maradékot akár felhasználhatjuk egy jóféle könnyű, frissítő nyári salátához.

A kukoricasalátáról elsőre valószínűleg mindenkinek a majonézes változat ugrik be, de a friss nyári kukoricát vétek lenne így elkészíteni, sokkal jobb, ha friss ízekkel - zamatos paradicsommal, újhagymával, avokádóval - párosítjuk, így egészségesebb és nyáron frissítőbb is ez a könnyű saláta, amit feldobhatunk még apróra kockázott húsos paprikával, konzerv főtt babbal vagy csicseriborsóval, esetleg egy kis morzsolt fetával, ha laktatóbbra szeretnénk - egy kis tortillával, de akár pirítóssal tálalva tökéletes fogás magában is.

Nyári kukoricasaláta langyosan

Hozzávalók 2 személynek:

  • 2 cső főtt kukorica
  • 2 szál újhagyma
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 avokádó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 lime leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csilipehely ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés: A főtt kukoricát félbetörjük, majd vágódeszkára állítva levágjuk róla körben a szemeket. Az újhagymát megtisztítjuk, 4-5 centis darabokra vágjuk, hosszával megfelezzük. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, a kukoricát és az újhagymát rádobjuk, kis csilit őrölünk rá, és 4-5 percet pirítjuk, hogy az újhagyma kicsit összeessen, a kukorica átforrósodjon.

Közben a paradicsomot felkockázzuk, az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük, és egy evőkanál segítségével a héjból egy körkörös mozdulattal kiemeljük a húst, majd felszeleteljük. Ezeket tálba tesszük, hozzáadjuk a pirított kukoricát és újhagymát, az egészet sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a lime levét, meglocsoljuk még 1 evőkanál olívaolajjal, és az egészet finoman összeforgatjuk.

Azonnal tálaljuk, serpenyőben átforrósított és szeletekre vágott tortillát - a képeken spenótos - vagy pirítóst adhatunk mellé, de köretként is tökéletes egy szelet natúr csirkemell köreteként.