Nyári forralt bornak is nevezhetnénk ezt a mesésen finom és frappánsan egyszerű desszertet, a fűszeres borban posírozott őszibarackot, ami jól behűtve teraszozós vacsorák tökéletes desszertje lehet.

A franciák egyik kedvelt nyári csemegéje a vörösboros őszibarack, a peches au vin (pes-o-ven), ez az egyszerűségében nagyszerű, könnyű édesség, amit magában, vaníliafagyival vagy kis mascarponével, friss sajttal fogyasztanak, de még érettebb, karakteresebb sajtok kísérőjének is gyakran tálalnak.

Fűszeres, gyümölcsös, a bor kellemesen sziruposra fő, a barack benne szinte nyers, a pár perces főzéstől és a cukortól csupán egy kicsit lágyabb lesz. A fűszerezés bátran variálható, a fahéj és a vanília mellett használhatunk hozzá csillagánizst, szegfűszeget, de akár gyömbért, kardamomot is,  és nem kell hozzá a legdrágább bor, egy közepes kategóriájú, könnyű vörösbor tökéletesen megteszi.

Őszibarack vörösborban

Hozzávalók:

  • 6 őszibarack vagy nektarin
  • 5 dl vörösbor
  • 2+3 evőkanál porcukor
  • 1 csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 1/2 rúd vanília
  • 1/2 narancs héja

Elkészítés: A gyümölcsöt forró vízbe tesszük 1 percre, majd leszűrjük, a héját lehúzzuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, meghintjük 2 evőkanál porcukorral, és 20 percre félretesszük.

Közben a vörösbort egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a csillagánizst, a fahéjat, a zöldséghámozóval vékonyan lehúzott narancshéjat, a félbevágott vanília kikapart magjait és a hüvelyét is, valamint 3 evőkanál porcukrot, és közepes lángon 10 percet forraljuk.

A fűszeres forhoz öntjük a barackot a kiengedett levével együtt, újraforrástól 2 percet főzzük. A tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük néhány órára, hogy frissítően hűs legyen, és az ízei összeérjenek.

Ízlés szerint kelyhekbe vagy tálkákba merve tálaljuk, kínálhatunk mellé vaníliafagyit, mascarponét...