Írd be, mit keresel:

Illatos sárgadinnyelekvár frappánsan, francia módra

A sárgadinnyét leginkább nyersen, jól behűtve, magában fogyaszjuk, legfeljebb gyümölcssalátába vagy könnyű, nyári gyümölcslevesbe kerül belőle, pedig lekvárnak is nagyon finom, Dél-Franciaországban például ez az egyik legnépszerűbb dzsemféle, a nyár esszenciájának tartják, ami pirítósra, palacsintához is tökéletes, kiadós, napsárga és mennyei finom.

Cookta - 2023.08.01.
Illatos sárgadinnyelekvár frappánsan, francia módra

A jó érett, lédús és mézédes sárgadinnyének minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy csábító lekvárrá változhasson, ráadásul szezonban jó áron beszerezhető, szapora és kiadós. Igaz, nincs karakteres íze, de ezen lehet változtatni egy kis fűszerezéssel: a franciák vanília- és mandulakivonattal, valamint egy kis narancshéjjal és mézzel főzik össze a sárgadinnyét, és a legvégén egy kis vajat is adnak hozzá, ami elsőre furcsának tűnhet, de működik: fényesebbé teszi a zselés lekvárt, és teljesen eltünteti a fehér habot a gyümölcsfőzetből, így gyönyörű, tiszta dzsemet kapunk.

A befőzésnél a legnagyobb mumus az üvegek sterilizálása, fertőtlenítésa, csírátlanítása szokott lenni, mert ugye ezen múlik, hogy tartósítószer nélkül eltarthassuk a finom csemegét, de ez nagyon egyszerűen megoldható a következő módon: a befőttesüvegeket tisztára mossuk a fedelükkel együtt, majd tepsibe állítjuk, sütőbe tesszük, és 100 fokra állítva a hőt 15 percet sterilizáljuk, majd kivesszük, hagyjuk hűlni, és már készen is állnak, hogy a lekvárunkat beletölthessük.

Forrás: iStock

Illatos sárgadinnyelekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg megtisztított sárgadinnye
  • 80 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 1 kávéskanál mandulakivonat
  • 1 evőkanál vanília-kivonat
  • 1 narancs héja
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg vaj
  • 2 csomag zselatinfix

Elkészítés: A dinnyéket félbevágjuk, a magjukat kikaparjuk, majd cikkekre szeljük, a héjukból kivágjuk, felkockázzuk. Egy nagyobb lábasba öntjük, hozzáadjuk a narancs zöldséghámozóval vékonyan lehúzott héját, a cukrot és a vizet, tűzre tesszük, összekeverjük, és forrástól számolva 15 percet főzzük időnként megkeverve, a tetejéről menet közben egy kanállal leszedegetjük a habot.

Ezután kivesszük belőle a narancshéjat, hozzáadjuk a vanília- és mandulakivonatot, a vajat, valamint a zselatinfixet, botmixerrel pépesítjük és elkeverjük, és még 5-6 percig főzzük.

Sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejre állítjuk, és így hagyjuk kihűlni, és csak másnap fordítjuk vissza és tesszük a kamrapolcra.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.