Írd be, mit keresel:

Sajttal töltött húsgombóc könnyeden, sütőben sütve

A sajttal töltött húsgombóc sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk, különösen akkor, ha sütőben sütjük, így ráadásul olaj sem kell hozzá, és megspóroljuk magunknak, hogy mellette kellje állni, míg sül. Elkészíthető előre is, nyersen és megsütve is lefagyasztható vagy tárolható pár napig a hűtőben, gyorsan átmelegítve pedig ugyanolyan finom, mint frissen.

Cookta - 2023.08.03.
Sajttal töltött húsgombóc könnyeden, sütőben sütve

A sajtdarabkát rejtő húsgombóc mindig kellemes meglepetést okoz, ráadásul a húst is szaftosabbá teszi, belülről lágyítja a sajt, és ha olvadékonyabb fajtát, például mozzarellát vagy trappistát teszünk bele, akkor bizony finom nyúlósra is sül, míg ha frissítőbb, soványabb fetával, krémfehér sajttal vagy grillsajttal készítjük, akkor nyúlni ugyan nem fog, de sokkal karakteresebb ízvilágot kapunk.

Ezek a kis golyóbisok önmagunkban is finomak salátával és egy kis fűszeres tejföllel vagy görög joghurttal, de készíthetünk hozzá egy gyors paradicsomszószt is, míg a sütőben megsülnek a sajtos kis húsgombócok, mint az alábbi receptben.

Forrás: iStock

Sajttal töltött húsgombóc paradicsomszósszal

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 zsemle
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • csipetnyi cayenne-bors
  • só, bors
  • 15 dkg sajt – feta, mozzarella vagy trappista
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 konzerv (400g) hámozott paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál borecet

Elkészítés: A zsemlét beáztatjuk a tejbe. A fokhagymát meghámozzuk, a sajtot felkockázzuk. A darált húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt, a római köményt és a pirospaprikát, ízlés szerint kevés cayenne-borsot, sózzuk, borsozzuk, majd 2 gerezd fokhagymát belereszelünk, és a felpuhult, kinyomkodott zsemlét is hozzáadva alaposan összedolgozzuk.

A masszából 24-25 gombócot formázunk, mindegyik közepébe 1-1 darabka sajtot nyomunk, és sütőpapírral fedett tepsire téve 180 fokos sütőbe toljuk, 20 percet sütjük, majd megforgatjuk a golyókat, és még 10 percre visszatoljuk.

Közben egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, hozzáreszeljük a maradék 2 gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a konzervdobozt vagy üveget kiöblítjük egy kis vízzel, ezt is hozzáöntjük, sózzul, borsozzuk, pici cukorral és borecettel ízesítjük, és kis lángon, időnként megkeverve 10-15 perc alatt sűrűsödésig főzzük.

A megsült húsgolyókat a paradicsomszósszal tálaljuk, ízlés szerint főtt tésztát, párolt rizst, bulgurt vagy kuszkuszt készíthetünk hozzá, egy kis friss bazsalikom is nagyon jót tesz neki tálaláskor.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.