Cukormentes, csupa gyümölcs, olyan egyszerű és gyors, bármikor összedobható dzsem receptjét mutatjuk, ami nem igazán sorolható a befőzés kategóriába, mert frissen készül, főzés nélkül. Nem is kell nagy adagban készítenünk, mert tényleg pár perc alatt megvan, a legjobb fagyasztott gyümölcsből, és isteni finom natúr joghurthoz, reggeli müzlihez, egy szelet pirítósra vagy roppanós puffasztott rizsszeletre kenve.

A lekvárt mindenki imádja, ám elég macerás műfaj és tele van cukorral, ha a nagyi receptúráját követjük, de szerencsére zseniálisan egyszerű, ráadásul pofonegyszerű, cukormentes és szuperegészséges is lehet, ha chiamaggal sűrítjük, almalével édesítjük, és ami különösen jó hír: friss gyümölcs helyett fagyasztottal is készíthetjük, sokkal olcsóbb, és olyan egyszerű, hogy hetente egyszer rászánhatunk 5 percet, hogy mindig friss dzsemet dézsmálhassunk a reggelihez, uzsonnához vagy csak úgy... Ráadásul a fagyasztott gyümölcs kiolvadó leve szuper a dzsemhez használt chiamagnak, amit teljesen felszív!

Mindenhez jól passzol ez a friss dzsem, ami hűtőben 1 hétig vígan elvan, palacsinta, joghurt, müzli, reggeli pirítós tetejére halmozva is tökéletes, villámgyors és isteni finom, bármilyen gyümölcskeverékkel kipróbálható, vagy csak szederből, málnából, eperből is készíthetjük - egyik változat sem fog csalódást okozni!

Friss dzsem cukormentesen, chiamaggal

Hozzávalók:

  • 25 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs - málna, szeder, eper, ribizli vagy vegyesen
  • 2 evőkanál chiamag
  • 1 dl almalé

Elkészítés: A fagyasztott gyümölcsöket tálba tesszük, hagyjuk kiolvadni vagy mikróban 2 perc alatt kiolvasztjuk, hozzáadjuk a chiamagot és az almelét, egy villával alaposan átnyomkodjuk, majd üvegbe téve a hűtőbe tesszük.

Másnapra sűrű lekvárt kapunk, amit 6-7 napig ízlés szerint használhatunk joghurt, müzli, palacsinta vagy pirítós, rizspufi tetejére kanalazva. :)