A kertekben piroslik az érett paradicsom, vagy éppen a piacokon többféle fajtával is találkozhatunk, így érdemes beiktatni a menübe egy finom krémlevest. Egészen más frissen készítve a nyári zamatos szabadföldi paradicsomokból, kiadós, egyszerű, és olyan, mintha magát a nyarat kanalaznánk. Melegen és hidegen is isteni!

Nálam most rengeteg paradicsom terem, nem győzöm szedni, de a piacon is sokféle és nagyon ízletes fajták kaphatóak, érdemes kiélvezni, és legalább szezonban friss zöldségből készíteni ezt a mennyei levest. Én a paradicsomlevesbe mindig teszek pár szál zellerzöldet, melytől még finomabb ízt kap, de aki nem szereti, bátran kihagyhatja belőle.

Forrás:
Kard Éva

Levesbetétnek polentát készítettem, vagyis puliszkát, amit sűrűre főzés után kihűtve felkockáztam, és egy kevés olajon ropogósra sütöttem. A krémes leves és a ropogós polenta pedig nagyon jól összeillenek.

Forrás:
Kard Éva

Paradicsom-krémleves zellerrel és polentával

Hozzávalók:
A krémleveshez:

  • 1 kg paradicsom
  • 1 fejvöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál zellerzöld
  • őrölt színes bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 dkg vaj

A polentához:

  • 1 dl kukoricadara
  • 2 dl víz
  • nagy csipet só
  • csipetnyi őrölt fehérbors
  • 2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés: A leveshez a paradicsomot daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A zellerzöldet szintén vágjuk apróbbra.

Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk vegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot és az apróra vágott zellerzöldet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 30 percig. A tűzről levéve turmixoljuk össze, és egy szitán passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen majd a leves.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, és melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

A polentához egy serpenyőbe tegyük bele a kukoricadarát, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután egy tálcát béleljünk ki fóliával, majd kb. 1,5 cm vastagon kenjük rá a polentát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerint vágjuk fel kisebb kockákra.

Az olajat hevítsük fel, majd tegyük bele a felkockázott polentát, és néha megkeverve süssük jó ropogósra.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg a ropogósra sült polentával, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva