Írd be, mit keresel:

Paradicsomos tészta sok sajttal – nyári változat, nem szokványosan

Egyszerű és húsmentes tészta készült ebédre sok-sok paradicsommal, friss bazsalikommal, sajttal, és bevallom, ebben a nagy melegben nem is vágytam másra. Igaz, a sütőt be kellet hozzá kapcsolni, de mivel ez még a kora reggeli órákban történt, így nem jelentett gondot.

Cookta - 2018.08.12.
Paradicsomos tészta sok sajttal – nyári változat, nem szokványosan

A paradicsomos tészta sok helyen gagyi és alulértékelt, de friss és lédús, aromás paradicsommal a nyár egyik csodája szerintem. Egyszerű, de nagyszerű, a zamatos paradicsom és a fűszerek miatt tökéletes nyári fogás, ami szerintem kihagyhatatlan nyáron, szabadföldi, édes paradicsomból.

Forrás:
Kard Éva

Mire a paradicsomos szósz elkészült, a tészta is megfőtt, majd sütőformába rétegezve került a sütőbe. Kb. fél óra múlva pedig már el is készült, ebédidőre pedig éppen fogyaszthatóra, langyosra hűlt. Igaz, én akár hidegen is megeszem, mert annyira finom. 🙂

Forrás:
Kard Éva

Paradicsomos-sajtos tészta

Hozzávalók:

  • 25 dkg penne tészta
  • 1 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss bazsalikom
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehérbors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál cukor
  • 20 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista…)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A paradicsomból tegyünk félre pár darabot, a többit pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot nagyjából vágjuk össze. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, majd keverjük hozzá a nagyjából összevágott bazsalikomot, és néha megkeverve, főzzük kb. 20 percig. Amikor a paradicsom készre főtt, vegyük le a tűzről, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük.

Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le, adjuk hozzá a pürésített paradicsomszószt, és keverjük alaposan össze.

Ezután egy sütőformába vagy tepsibe tegyük bele a paradicsomos tészta felét, szórjuk meg reszelt sajttal, majd öntsük rá a maradék tésztát. A félretett paradicsomokat vékonyan szeleteljük fel, majd helyezzük a tésztára, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy a sajt ráolvadjon, és a teteje szép színt kapjon.

Tálalás előtt a sütőből kivett tésztát hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük tányérra, szórjuk meg friss bazsalikommal, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.