Szép dolog, ha a szelektív hulladékgyűjtésre is odafigyelünk, de mit sem ér, ha rosszul csináljuk. Ezt a három dolgot például rendszeresen rosszul gyűjtik szelektíven az emberek, amivel több bajt csinálnak, mint amennyi hasznot hoznak.

Eldobható kávéspoharak

Úgy gondolnánk, hogy a papírpoharak papírból vannak, tehát újrahasznosíthatók, ezért szelektíven gyűjtjük őket – ez azonban sajnos nem igaz, és nem véletlen, hogy egyre több nagy kávézólánc próbál megszabadulni ezektől a poharaktól. Az elviteles papírpoharakat ugyanis egy vékony polietilén réteggel vonják be, ami arra jó, hogy megakadályozza az átázást – meg arra, hogy elejét vegye az újrahasznosításnak. Ez ugyanis már nem papírnak, hanem műanyagnak minősül, ezért a papírhulladék közé egyáltalán nem való.

A műanyagpalackok kupakja

Egyértelműnek tűnik: műanyag és műanyag, tehát mindkettőt abba a hulladéktárolóba dobjuk, amelyet a műanyagoknak készítettek elő, nem igaz? A helyzet azonban ennél kicsit bonyolultabb, és attól függ, hogy éppen milyen környéken élünk. Vannak olyan helyek, ahol képesek a kupakot a palackkal együtt újrahasznosítani, és vannak, ahol érdemes külön gyűjteni – erről a legegyszerűbben helyben tájékozódhatunk.

A műanyagzacskókat is rosszul gyűjtjük, erről itt olvashattok >>