Írd be, mit keresel:

Munkanélküliek pudingja, a kanadai kedvenc

Kanada ma a világ egyik leggazdagabb és legszabadabb országa, és ha az egyik kedvenc nemzeti desszertjük a mai napig ugyanazon a nem túl hízelgő néven fut, mint a 30-as években, amikor kitalálták, akkor azt érdemes megismerni. A munkanélküliek pudingja, vagyis a pouding chomeur egy filléres és pofonegyszerű desszert, ami ma is toplistás kanadai kedvenc!

Cookta - 2018.08.13.
Munkanélküliek pudingja, a kanadai kedvenc

Kanada francia részén, Quebec-ben született ez a sütemény a gazdasági válság idején a 30-as években, a legenda szerint a munkanélkülivé vált bányászok feleségeinek leleményességének köszönhetően, akik arra kényszerültek, hogy szinte a semmiből süssenek, főzzenek. A legegyszerűbb és leegolcsóbb alapanyagokból áll, de annyira népszerű, hogy ma is eredeti nevén, munkanélküliek pudingjaként – pouding chomeur – fut, és nemzeti desszertnek számít.

A sütemény alapja egy nagyon egyszerű kevert tészta, amit sütés előtt édes sziruppal locsolnak meg bőségesen, ami vagy barna cukorral, vagy a Kanadában oly népszerű és ott olcsón beszerezhető juharsziruppal készül, ami karamellizálódik sütés közben, és elképesztően finom aromát ad az amúgy nem túl elegáns és fotogén, de nagyon kiadós desszertnek. Valaha tojás és tejszín nélkül készült, de ma már mindenki gazdagabban készíti, mert azért így mégiscsak finomabb…

Pouding chomeur – munkanélküliek pudingja

Hozzávalók:
A sziruphoz:

  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl juharszirup

A tésztához:

  • 7 dkg lágy vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 2 dl tej

Elkészítés: A sziruphoz a tejszínt és a juharszirupot egy kis lábasban összeforraljuk, majd félretesszük. Ha nincs juharszirupunk, 1 dl vizet 10 dkg barna cukorral összeforralva használhatunk helyette.

A tésztához a lágy vajat a cukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát, ezzel is simára keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet és a tejet váltogatva hozzákeverjük.

A masszát sütőtálba öntjük, elsimítjuk, egyenletesen ráöntjük a szirupot, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük. A szirup átitatja a süteményt, kellemesen karamellizálódik, majd leszáll az aljára, érdemes szeletelés előtt 1 órát pihenni hagyni, hogy jó szaftos, tökéletes állagú legyen.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.