A fűszerek nemcsak finomak és illatosak, hanem a legtöbbjük jótékony hatással is bír a szervezetre, és ha jól kombináljuk őket, akkor valóságos varázserőt adhatunk neki. Az egyik ilyen ősi klasszikus a vérpezsdítő gyömbérital, ami fogyaszt, frissít, felpörget, nem mellesleg isteni, hidegen és melegen is bevethető, és nem is kell vele minden nap pepecselni.

A gyömbér, kurkuma, fahéj és méz főzete egy fantasztikusan fűszeres, gyönyörű, napsárga szirup, amit hetente egyszer elkészítve minden nap adhatunk egy jó kis löketet a szervezetünknek: isteni finom, ráadásul méregtelenítő hatású, beindítja a fogyást, mivel felpörgeti az anyagcserét, frissít, éberebbé tesz, emellett jótékonyan hat a vérkeringésre, a vércukorszintet is szabályozza, de a legjobb benne, hogy mindezek melett isteni finom, melegen és hidegen is fogyasztható.

Az alábbi gyömbéres főzet önmagában túl intenzív és sűrű, úgy kell kezelnünk, mint egy szirupot vagy szörpöt, amit hidegen ízlés szerinti vízzel elkeverve, citromkarikákkal és mentával limonádéként fogyasztjuk, de tehetjük smoothie-ba, turmixba is, vagy csak egy kis (növényi) tejjel elkeverve hűsítő gyanánt, de forró vízzel felöntve vagy teába téve is szuper napindító, éhgyomorra fogyasztva még sokkal hatékonyabb is. Az alaprecept egy kis csilivel megfejelhető, ettől még ütősebb és hatékonyabb lesz a gyömbérszirup, de ez akár el is hagyható, ha valaki nem szereti a csípős ízeket - a gyömbértől amúgy is van benne harapósság, de a csilivel lesz igazán vérpezsdítő!

Felpörgető, frissítő és fogyasztó gyömbérital

Hozzávalók:

  • 25 dkg friss gyömbér
  • 2 rúd fahéj
  • 1 kávéskanál csilipehely
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 5 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 5 dl víz
  • 3 citrom

Elkészítés: A gyömbért megmossuk, héjastul vékonyan felszeleteljük, majd a fahéjrudakkal együtt egy lábasba tesszük, felöntjük fél liter vízzel, és tűzre téve 15 percet forraljuk közepes lángon, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a csilit, a kurkumát és a mézet, és még 10 percet hagyjuk pihenni, majd hozzáadjuk a citromok kifacsart levét.

Ha kihűlt, leszűrjük, és üvegbe téve a hűtőbe tesszük. Ízlés szerint szörpként, szirupként használjuk hidegen vagy melegen, frissítő limonádénak készítve nagyon jól passzol hozzá pár levél menta és citromkarika!