Írd be, mit keresel:

5 frappáns és egyszerű ötlet friss zöldfűszerekhez

A friss zöldfűszer az egyik legnagyobb kincs a konyhában, minden ételt magasabb szintre emel, és nem csak harsogó aromákat, de színt és frisseséget is ad, használjuk akár salátában, mártogatósban, turmixban, limonádéban vagy bármilyen fogásban. Most a legszebbek és legízesebbek, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy minél jobban kihasználhassuk ezeket a csodás zöldeket.

Cookta - 2018.08.22.
5 frappáns és egyszerű ötlet friss zöldfűszerekhez

Igazán szerencsések, akik a kertjükben nevelhetik és dézsmálhatják kedvükre a zöldfűszereket, de igazság szerint az ablakpárkányon is jól elvan a legtöbbjük, nem mellesleg szépségesek is, és kis odafigyeléssel hosszan élvezhetjük isteni aromáikat. Érdemes inkább kertészetben beszerezni vagy magról ültetni, a hiperekben, szuperekben nem erre vannak szakosodva, nincs figyelem és szakértelem, és gyakran már az utolsókat rúgják, amikor megvesszük őket, így pár nap alatt csalódást okoznak. A kertészetben nyugodtan meg is kérdezhetjük, milyen locsolást és fényviszonyokat igényelnek, így ezek tartósabb lakótásaink lesznek.

1. Fűszerkert az ablakpárkányon

Az ablakpárkányon vagy az erkélyen, teraszon tökéletesen elvan a petrezselyem, a snidling, a bazsalikom, a kakukkfű, a zsálya és a rozmaring, de a majoránna, a lestyán és a zsálya is, viszont sajnos a kaporról és a korianderről le kell mondanunk: ezek ugyanis akkor érzik jól magukat, ha jó mélyre le tud menni a gyökerük, erre viszont egy cserép vagy virágláda esetén nincs túl sok esélyük, így nem is nagyon érdemes velük próbálkoznunk – sajnos.

2. Így tároljuk!

Ha nem nevelgetjük és frissen szedjük, hanem csokorban vesszük a piacon, akkor érdemes vagy minél előbb felhasználni őket, vagy a lehető legjobban tárolni őket, hogy pár napig frissek maradjanak. A legjobb, ha a szárukat kicsit visszavágjuk, majd 2-3 ujjnyi vízbe tenni egy befőttes üvegbe, és a hűtőbe tenni például a petrezselymet, a kaprot, a koriandert, így 45 napig eltarthatók, a bazsalikom esetében hasonló a tökéletes tárolás, de nem szereti a hűtő hidegét, őt érdemes inkább a konyhapulton tartani. A keményebb szárú zöldfűszereket, mint amilyen a rozmaring, a kakukkfű vagy a zsálya, jobb inkább konyha papírtörlőbe csavarni, majd egy műanyag dobozba vagy uzsonás tasakba tenni, így 2-3 hétig is frissek maradnak.

3. Fagyasztós trükk

Ha úgy látjuk, hogy nem tudjuk felhasználni frissen a zöldfűszert, netán ajándékba kapjuk vagy akciósan nagyobb adaghoz jutunk, akkor érdemes bevetni a jégkockatartós trükköt: a zöldfűszereket finomra vágjuk vagy késes robotgépben összemixeljük, jégkockatartóba tesszük, felöntjük olvasztott vajjal, alaplével vagy egyszerűen vízzel, és lefagyasztjuk. Ha megfagytak, áttehetjük egy tasakba vagy dobozba, hogy a jégkockatartót másra is használni tudjuk, a kockákat pedig ízesítésre bármikor bevethetjük.

4. Fűszervaj házilag

Hasonlóan szuper megoldás a fűszervaj ilyen esetekre. Bármilyen "felesleges" zöldfűszerünk van, finomra vágva szobahőmérsékletű vajjal összekeverjük, adhatunk hozzá frissen őrölt borsot, zúzott fokhagymát, reszelt citromhéjat, akár kevés mustárt is, majd frissentartó fólia segítségével hengerré formázva bedobhatjuk a fagyasztóba. Isteni bármilyen sült húshoz, halhoz, zöldséghez, de még pirítósra kenve is…

5. Fűszersó magunknak vagy gasztroajándéknak

Másik szuper módszer a friss zöldfűszerekhez, ha fűszersót készítünk velük. A finomra vágott fűszert durvább szemű sóval összekeverjük, tepsibe öntjük, és alacsony hőmérsékleten, 60-70 fokos sütőben kb. 20 percet szárítjuk. Ezalatt a só kivonja a nedvességet és átveszi az aromákat, ha kihűlt, üvegekbe rakjuk. Isteni házi használatra, de akár gasztroajándéknak is tökéletes – személyes, egyedi és igazán olcsó. 😉

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.