Mindenki szép, egészséges és ragyogó bőrre vágyik, és ezért sokan hajlandóak nagyobb összegeket is áldozni mindenféle kencék, lemosók, radírok, tonikok, kapszulába zárt vitaminkeverékek megvásárlásával, pedig a tiszta és sugárzó, feszes bőr titkát kicsit máshol érdemes keresni... Ehhez adunk most néhány megszívlelendő tanácsot...

Fogadjuk el a saját bőrünket!

Senkinek nincs tökéletes és hibátlan bőre, ilyen legfeljebbb csak a plakátokon létezik, hosszú photoshopolás eredményeként. A szeplők és anyajegyek, a szárazabb vagy zsírosabb bőr, a nehéz napok környékén megjelenő pattanások, kamasz- és változókorban a hormonok hatása mindegyikőnket érint, csak mindenkit másképp, a bőrünk sajátunk. Barátkozzunk meg vele, fogadjuk el, szeressük, és amit tudunk, tegyünk meg érte, ez a legfontosabb.

A szép bőr titka a táplálkozás

Akármit kenünk is magunkra, bármennyit áldozunk is a szépségápolásra, minden belül kezdődik, mégpedig azzal, hogy mit eszünk, és nemcsak azokra bőrre kimondottan jótékony alapanyagokra gondolunk, mint az uborka, a sárgarépa, a magas antioxidiáns tartalmú bogyós gyümölcsök, hanem a teljes étkezésre. Egy-egy alapanyag nem fogja megszépíteni a bőrünket, viszont ha kiegyensúlyozott, egészséges, rostokba gazdag, lehetőleg minél több növényi alapanyagot tartalmazó ételt fogyasztunk, akkor egyre tisztább, ragyogóbb és feszesebb lesz a bőrünk. Ez nem azt jelenti, hogy vegán életmódra kellene váltanunk, vagy hogy ne csúszhatna be néha cukros vagy zsírosabb, olajban sült étel, a szélsőségesség sosem jó, de érdemes törekedni a minél teljesértékűbb, nem feldolgozott alapanyagokból készült ételekre.

Megfelelő anyagcsere

Míg a szépséget igérő kozmetikumok mindig külső megoldást próbálnak nyújtani a bőrnek, nem árt tudni, hogy egyrészt egy hatalmas iparágról van szó, másrészt a legtöbb bőrprobléma az anyagcserére és a táplálkozásra vezethető vissza. Ha egészséges a bélflóránk és tiszta alapanyagokat fogyasztunk jó egyensúlyban, akkor a bőrünkön ez látszani is fog. A magas rosttartalmú ételek és a probiotikumok, mint amilyen a joghurt vagy a savanyú káposzta, kovászos uborka, nemcsak a bélrendszerünkre és az anyagcserénkre, de közvetve a bőrünkre is nagyon jó hatással van.

Folyamatos folyadékpótlás

A szép bőr elérésében és megtartásában kulcsfontosságú a megfelelő folyadékpótlás. Legyen az víz, ízesített víz, herbatea, ide vehetjük a könnyű leveseket, gyümölcsöket, turmixokat is, a lényeg, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk, megfelelő legyen az anyagcserénk, amitől a bőrünk is szebb és tisztább lesz.

A mozgás is szépít

A mozgás nemcsak az izmainknak és alakunknak tesz jót, hanem a bőrünknek is. Egyrészt intenzív mozgás esetén nagyobb mennyiségű oxigént vesz fel a szervezetünk, ami szintén jótékonyan, fiatalítólag hat a bőrre, másrészt ha izzadunk, akkor ezáltal tisztul a bőrünk is, a különféle méreganyagok távozni tudnak a felső hámrétegből, ezáltal a bőrünk tisztább, feszesebb és sugárzóbb lesz.