A csalán elsőre cudar gyomnövénynek tűnik, mert mindent ellep és iszonyúan csíp, de ha tudjuk, mennyire jó hatással van a szervezetünkre, sokkal megengedőbbek leszünk vele, sőt kimondottan ajánlott a barátunkká fogadni, például egy kellemes tea formájában.

A csalánt az egyik legértékesebb gyógynövénynek tartják, ami tisztít, méregtelenít, erőssé és ragyogóvá teszi a hajat, eltünteti a pattanásokat, kedvezően hat a vérkeringésre, vízhajtó és csökkenti a menstruációs görcsöket. Az egyetlen baj vele, hogy nem finom, és mint ilyen, az ember bűntetésként és áldozatként éli meg, ha csaláteát kell innia. Vagyis csak addig, amíg nem kóstolta hidegen, mert úgy egészen kellemes, ha pedig 1-2 szelet citromot és pár szem áfonyát, málnát vagy 1-2 szelet őszibarackot dobunk bele, akkor édesítés nélkül is egy isteni jegesteát kapunk belőle, ami ráadásul tényleg nagyon egészséges is. Érdemes mindenkinek kúraszerűen kipróbálni napi 1 bögrényi csalánteát 1 hónapig, a saját tapasztalat az igazi, ráadásul tényleg filléres dolog filteresen vásárolva, ha pedig kiránduláson vagy a kert végében mi magunk szedjük, akkor ingyen ajándék a természettől!

De miért is érdemes pontosan csalánteát inni?

  • az egyik leghatékonyabb tisztító hatású herbatea, ezért böjt, tisztítókúra, diéta esetén kimondottan ajánlott
  • remek méregtelenítő, feloldja a szervezetből a salakanyagokat
  • erősíti és segíti a haj növekedését teaként fogyasztva, de a főzettel le is öblíthetjük a hajunkat hajmosás után, kovasav és ecetsav tartalma belülről és kívülről is hatékony
  • tisztítja a bőrt, eltünteti a pattanásokat, külsőleg is rásegíthetünk, ha a használt teafilterrel áttörölgetjük az arcunkat
  • rengeteg vasat tartalmaz, ami a vérszegénység esetén tesz jó szolgálatot, így nőknek kiemelten fontos
  • csökkenti a mentsruációs görcsöket
  • vízhajtó hatású, így diétázóknak és ödémásodásra hajlamosaknak is ajánlott
  • vitalizál, csökkenti a fáradtságot a rendszeres fogyasztása
  • támogatja az immunrendszert, vagyis növeli a szervezett ellenálló képességét
  • jelentős mennyiségű káliumot és kalciumot, valamint C- és B-vitamint, béta-karotint is tartalmaz

A csalántea készítésénél 2,5 bögre forró vízhet 1 teafiltert, 1 teáskanálnyi szárított csalánt vagy kb. 1 maréknyi friss csalánt számoljunk, ez utóbbit ne marokkal mérjük, mert itt még csíp! Kb. 80 fokos vízzel leforrázva, 5 perc pihentetési idő után szűrjük le. Hidegen a legfinomabb, ahogy fent is írtunk: egy kis gyümölccsel és citrommal felturbózva!

Ha szívesen kirándulunk, illetve ha kertes házban lakunk, akkor a legegyszerűbb és a leghatékonyabb a friss csalán, amit gumikesztyűvel és ollóval csípésmentesen szüretelhetünk, de kesztyű helyett egy nejlonzacskó is megteszi. Szellős, árnyékos helyen pár nap alatt megszáríthatjuk a természet patikájából beszerzett csalánunkat, de drogériában vagy patikában is könnyedén hozzájuthatunk szárított formában, zacskósan vagy filteresen - mindegy is, mert ilyenkor már nem csíp, úgyhogy teljesen veszélytelen!