Írd be, mit keresel:

Citromos-olajbogyós csirke, a könnyű mediterrán ízbomba

Az egyik legjobb dolog, ami a sovány és semleges csirkehússal történhet, ha citrommal és olajbogyóval készítjük, mediterrán módra. Elképesztően finom, tele a nyár napfényes ízeivel, zseniálisan egyszerű és egyetlen edényben készül, sok munkát nem igényel, viszont omlós, szaftos és fantasztikus aromákat varázsol a tányérunkba.

Cookta - 2023.09.08.
Citromos-olajbogyós csirke, a könnyű mediterrán ízbomba

A citrom és az olajbogyó gyakori alapanyag a Földközi-tengert övező országokban, hiszen ott helyben megteremnek, és húsos ragukba, sültek mellé is gyakran használják. A citrom savassága fellazítja a húsok rostjait, amitől szaftos és puha lesz, ráadásul frissé és könnyűvé is teszi. A marokkói konyha is előszeretettel használja, és az alábbi citromos-olajbogyós csirke az egyik leghagyományosabb és legkedveltebb fogásuk, ami tényleg isteni finom, és roppant egyszerűen elkészíthető.

A citrom és az olajbogyó mellett hagyma, fokhagyma, kevés pirospaprika, kurkuma és koriander is kerül be, amitől nemcsak elképesztő ízbomba lesz, de gyönyörű napsárga színt is kap, ráadásul egyetlen edényben elkészíthető. A helyiek hagyomnyosan sóban eltett citrommal készítik, de ennek hiányában friss citrommal is nyugodtan nekiállhatunk, garantáltan nem fog csalódást okozni!

Marokkói citromos-olajbogyós csirke

Hozzávalók:

  • 6 darab felső csirkecomb – vagy bármilyen csirkealkatrész, amit szeretünk
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • jó maréknyi olajbogyó
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: Az olívaolajat egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a koriandert, a kurkumát és a pirospaprikát, sózzuk és borsozzuk, hozzáfacsarjuk fél citrom levét, összekeverjük, majd a csirkehúst beleforgatjuk. Ha van időnk, lefedve 1 órára – vagy akár egész éjszakára – a hűtőbe tesszük, ha nincs, akkor akár azonnal nekiállhatunk, de jót tesz neki a pihentetés.

A lábast tűzre tesszük, és a csirkék mindkét oldalát kicsit lepirítjuk, közben a hagymát szálasra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk, hagyjuk összeesni, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pároljuk.

A maradék fél citromot vékonyan felszeleteljük, és az olajbogyóval együtt a csirkéhez adjuk, és még 10 percet főzzük, majd finomra vágott petrezselyemmel meghintve ízlés szerint párolt rizzsel vagy kuszkusszal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.