Írd be, mit keresel:

Ropogós éttermi sült krumpli házilag!

Szinte mindenki szereti a jó öreg sült krumplit. Legyen az a vékony ropogós, vagy az angolok kedvence, a tömzsibb chips, vagy akár a cikkekre vágott típus. Én azonban leginkább azt szeretem, amikor a krumpli kívül lehetetlenül ropogós - és ropogós is marad sütés után órákig! -, belül viszont omlós, puha.

Cookta - 2023.09.08.
Ropogós éttermi sült krumpli házilag!

Hozzávalók szintjén a recept nem is lehetne könnyebb. Krumpli, zsiradék, fűszer. Azonban mindhárom rész kiemelkedően fontos. Krumpliból a lehető legjobb minőségű, sütésre alkalmasat vegyük meg, melyeket gyakran C betűvel jelölnek a boltokban. Lehetséges, hogy kell pár kísérleti példány, amíg meg nem találjátok a nektek tökéletes burgonyát, de ha ez megvan, akkor már nincs sok akadály a sült krumpli mennyországig.

A zsiradék lehet repceolaj, napraforgóolaj vagy hasonló magas hőbíró olaj, azonban az én kedvencem egyértelműen a kacsazsír. Ezt sokszor újrahasználhatjuk, és elképesztő ízt ad a burgonyának. Persze vegetáriánusoknak nem ajánlott.

Forrás: Ábris

A fűszerek szintjén is több iskola van: létezik a minimalista út, mely szerint csak só vagy só és bors, azonban én szeretek egy házi fűszerkeveréket összedobni paprikából, római köményből, sóból, borsból és oregánóból. Ez általában elég nagyon üt.

Ami a technikát illeti: eljutottunk a legfontosabb pontig. Hogyan is kell elkészíteni az ételt? Először is megmossuk a burgonyákat, és ha szép vékony héja van, rajta is hagyhatjuk. Felvágjuk ízlés szerinti hasábokra – én elég kicsiket szoktam csinálni, hogy igazán ropogós lehessen. Itt inkább lassabban, de precízen dolgozzunk, hogy hasonló méreteik legyenek a hasáboknak. Persze nem probléma, ha van eltérés, mégiscsak otthon vagyunk.

Ezután a krumplikat hideg vízbe áztatjuk, hogy a keményítőtartalmának egy részét kiszedjük belőle. 5 perc bővel elég, ami után átmossuk, és friss hideg vízben feltesszük főni. Igen, főni. A sült krumplit több lépcsőben fogjuk elkészíteni, így érjük el, hogy sütés után jó ideig ropogós maradjon, és ne puhuljon meg. Addig főzzük, amíg épp hogy nem szétesik. Ez a recept legnehezebb része, eltalálni azt a pontot, amikor már meg van főve de még nem esik szét és leszűrhető.

Forrás: Ábris

A leszűrt krumplikat egy tepsire vagy vágódeszkára rakjuk, és vagy a hűtőbe, vagy akár a fagyasztóba helyezzük hűlni és pihenni. Ilyenkor pár adagot le is lehet fagyasztani, és máskor pillanatok alatt kész ’mirelit sült krumplink’ van házilag. Ez azért fontos, mert így a megfőtt burgonya, ami a szétesés szélén volt újra stabil lesz.

Végül egy jó forróra (180-200 fokos) hevített, bő olajban vagy zsírban a burgonyákat ropogósra sütjük pár perc alatt. Konyhapapíron zsírtalanítjuk, és amíg még meleg, megfűszerezzük ízlés szerint.

Ezzel az előfőséses, fagyasztásos, sütéses módszerrel a krumpli jóval kevesebb időt fog zsiradékban tölteni, mint a tradicionális sült krumpli vagy a kétszer olajban sült krumpli (mely igen elterjedt), így egészségesebb és kevésbé olajos.

Ha van kedvetek kísérletezni, és pár lépés hatására isssssszonyat finom házi sült krumplival lenyűgözni szeretteiteket, próbáljátok ki!

Forrás: Ábris

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.