Írd be, mit keresel:

Vörösboros marharagu illatos fűszerekkel, provence-i módon

A vörösbor és a marhahús jó barátok, nálunk is ezzel készül a jóféle marahapörkölt. Tudják ezt Provence-ban is, ahol nem pirospaprikával, hanem a helyi jellegzetes fűszerekkel és alapanyagokkal készítik a maguk változatát. Mesésen szaftos és porhanyós, tele harmonikus, kerek ízekkel.

Cookta - 2023.09.09.
Vörösboros marharagu illatos fűszerekkel, provence-i módon

A daube provencale (ejtsd: dób provanszál) igazi klasszikus, nem úri és elegáns, mint sokan gondolják a legtöbb francia ételről, hanem egy egyszerűségében nemes fogás, ami bár hosszan készül, de egyáltalán nem bonyolult, és csak kevés munka van vele. A titka, hogy alacsony hőmérsékleten fő, a vörösbor és a fűszerek már főzés előtt, a pácolás során megdolgozzák a húst, így fantasztikusan szaftos és omlós fogás a végeremény. A neve a daubiere szóból eredeztethető, ami egy vastagabb falú cserépedény, hajdanán ebben főzték a hosszabb időt igénylő ételeket, de egy vastagabb falu lábas is tökéletes hozzá.

A provence-i marharagu jellegzetes fűszerei a kakukkfű, a fokhagyma, a babérlevél, illetve némi narancshéj és szegfűszeg is kerül bele, nélkülözhetetlen belőle a hagyma, a sárgarépa és a paradicsom, no meg természetesen a tetemes mennyiségű vörösbor! A pácolás és lassú főzés alatt az ízek elképesztően összesimulnak, sűrű és szaftos, zseniálisan fűszeres ragu a végeredmény, ami egyszerűen abbahagyhatatlan. Érdemes akár nagyobb adagban is készíteni, mert felmelegítve is nagyon finom.

Provence-i vörösboros marharagu

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 2 fej hagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg (7 dl) száraz vörösbor
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 4 szem szegfűszeg
  • ujjnyi darabka narancshéj
  • 2-3 babérlevél
  • 1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A marhahúst nagyobb kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük. A hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, a répát felkarikázzuk, a hagymát szálasra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, és a húshoz adjuk. Egy darabka vékonyan, késsel levágott narancshéjba beleszúrjuk a szegfűszegeket, majd a kakukkfűvel és a babérlevéllel együtt a húshoz adjuk, sózzuk és bőségesen borsozzuk, felöntjük az egész üveg vörösborral, alaposan átkeverjük, fóliával lefedjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük, de még jobb egy egész éjszakára.

Pácolás után kiszedegetjük egy csipesszel a húsokat, szűrőben hagyjuk kissé lecsöpögni, a pácból kidobjuk a narancshéjat.

Egy lábasban felforrósítunk 3 evőkanál olívaolajat, és a pácolt húst, minden oldalon jól lepirítjuk, majd meghintjük a liszttel, átforgatjuk, hozzáöntjük a paradicsomot és a páclevet minden benne lévővel, összekeverjük, megvárjuk, míg felforr, majd takarékra vesszük a hőt, lefedjük az edényt, és gyöngyözve főzzük 1,5-2 órán keresztül, időnként megkeverve, míg a hús megpuhul, ha szükséges, a folyadékot pótoljuk kis vízzel.

A puhára és illatosra főtt vörösboros marharagut friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk, köretként főtt krumplit vagy friss bagettet kínálhatunk mellé, és persze egy pohár száraz vörösbort.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.