Nagyon szeretem a frissen szedett és kifejtett babot, mert szerintem csakis abból lehet finom bablevest főzni, márpedig ez az egyik kedvenc levesem. Szerencsére szezonja van, így most kiélvezhetjük!

Igazi hagyományos, rántásos fejtett bablevest készültem főzni, aztán kicsit átgondoltam, és a rántás kimaradt, viszont került bele a finom bab mellé egy darab füstölt kolbász is és egy csomó zöldség, így könnyedebb, de nagyon ízletes, színes és gazdag egytálétel kerekedett belőle.

Forrás:
Kard Éva

Levesbetétnek csipetkét főztem a levesbe, tálaláskor pedig egy nagy kanál tejföllel kínáltam. Nem is mondhatok mást, minthogy egy finom és igen laktató leves került a tányérunkba.

Forrás:
Kard Éva

Füstölt kolbászos fejtett bableves csipetkével

Hozzávalók:

  • 60 dkg fejtett bab
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db paszternák (vagy fehérrépa)
  • 1 teáskanál liszt
  • petrezselyemzöld, zellerzöld, lestyán csokorba kötve
  • 1-1 db tv paprika és paradicsom
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 1 teáskanál só
  • 2 l  víz

A csipetkéhez:

  • kb. 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés: A kolbászt szeleteljük fel. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy fazékba tegyük bele a felkarikázott füstölt kolbászt, süssük pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket is, néha megkeverve pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.

Ezután adjuk hozzá a fejtett babot és a félretett füstölt kolbászt, a paradicsomot és a paprikát, valamint a csokorba kötött zöldségzöldet. Ízesítsük a sóval és az ételízesítővel, majd addig főzzük, míg a bab és a zöldségek majdnem puhára főnek. Ekkor ízlés szerint tehetünk a levesbe csipetkét, vagy éppen szaggathatunk bele galuskát, majd úgy főzzük teljesen készre a levest.

A csipetkéhez a lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Egy keményebb tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges, akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.

Ezután egy lisztezett felületre, csipkedjük rá a tésztát, majd enyhén szórjuk meg liszttel, hogy felhasználásig ne ragadjanak össze a csipetkék.

Amikor a leves már majdnem készre főtt, tegyük bele a csipetkét, majd úgy főzzük készre.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és ízlés szerint tejföllel kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva