Írd be, mit keresel:

Csirkés-póréhagymás pite szaftosan, ropogós tésztával

Elérkezett a piték ideje! Ezek az ősi, ámde elképesztően egyszerű ételek a világ minden táján megtalálhatóak, de általában az angolszász ételek közé soroljuk őket. Számos különböző pite létezik, Magyarországon leginkább az édesebbek (alma, meggy) elterjedtebbek, azonban az ételcsoporthoz tartoznak igen különleges sós formációk is. Létezik sörös-marhás, gombás, belsőséges - ez a skótok kedvence -, és természetesen csirkés pite is.

Cookta - 2023.09.16.
Csirkés-póréhagymás pite szaftosan, ropogós tésztával

Ami ezeket az ételeket összeköti, az két komponens léte: egy szaftos, ízes alap és a tészta, ami vagy alul és felül fedi, vagy csakis felülről a rejtett finomságunkat. Különböző tésztákat használnak erre a célra, melyeket otthon is elkészíthetjük igen egyszerűen, de én ehhez a recepthez egész egyszerűen bolti leveles tésztát fogok használni, aminek a vajas, ropogós hangulata szerintem nagyon passzol a krémes csirkés-póréhagymás alaphoz.

A recept azért is kényelmes, mert gyakorlatilag minden alapanyaga kicserélhető vagy kihagyható. Csirke helyett használhatunk pulykát, sertést, de akár halat is, vagy különböző zöldségeket (cukkini, padlizsán). A gomba teljes mértékben kihagyható, ahogyan a zöldborsó is, de ki is cserélhető sárgarépára vagy egyéb édesebb zöldségre. Így ez a recept inkább egy bevezető, kedvcsináló a sós piték világába, melyek nagyon változatosak tudnak lenni, és egyszerre finomak, táplálóak és családiasak. Igazából a pite a tökéletes családi étel, melyet forrón kiteszünk az asztalra, és együtt elfogyasztunk.

Forrás: Ábris

Csirkés-póréhagymás pite

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 csirkemellfilé
  • 2 közepes póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt (kicsivel több, mint 1 evőkanál)
  • 5 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 30 dkg csiperke (kihagyható)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb leveles tészta
  • 25 dkg zöldborsó
  • kevés olívaolaj
  • friss petrezselyem
  • sajt ízlés szerint
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés: Első lépésként a csirkemelleket megtisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk. A legtöbb esetben jobban szeretek csirkecombot használni, mert szerintem szaftosabb és ízesebb a mellnél, de ha inkább az utóbbi mellett döntünk, inkább kicsit nagyobb méretűre hagyjuk a pite esetén, hogy ne száradjon ki a két hőközlés alatt. A husit borsozzuk, de még nem sózzuk pirítás előtt, mert nem akarjuk, hogy levet eresszen. Forró serpenyőben kis vajon és olívaolajon megpirítjuk, hogy szép pörzsanyag képződjön, szép színe legyen. Ezután lehet sózni ízlés szerint. Itt még nem lesz teljesen átsülve a husi, de ez is a cél, hiszen a sütőben még el fog tölteni egy kis időt, aminek hatására tökéletes lesz.

Ugyanebben a serpenyőben szárazon a szeletelt gombákat lepirítjuk hasonlóképpen. A legegyszerűbb gombáknak is elképesztő íze lesz, ha forró serpenyőben szárazon lepirítjuk, és az ízek koncentrálódnak.

Ezután jöhet a besamelmártás, melyet fokhagymával és póréhagymával fogunk izgalmasabbá tenni. 1-2 evőkanál vajon kicsire vágott póréhagymát és fokhagymát kezdünk el alacsony lángon pirítani, majd párolni, hogy kezdjen el puhulni. Ha ekkor megsózzuk, gyorsabban fog levet ereszteni és puhulni a hagyma. Pár perc elteltével a vajjal azonos mennyiségű lisztet szórunk a hagymákra, és alaposan összekeverjük, hogy a vaj a lisztel rántást alkosson. Pár percig alacsony hőfokon pirítjuk, majd szépen lassan, adagonként a meleg tejet ráöntjük a rántásra. Folyamatos kevergetés mellett a mártás sűrűsödni kezd, majd létrejön a besamelmártás. Ezt sózzuk, borsozzuk (sokan fehérborssal szeretik), és kevés szerecsendiót adunk hozzá.

A mártáshoz jöhet a zöldborsó, mely fagyasztott állapotából is pár perc alatt kiolvad. Ízlés szerint adhatunk a mártáshoz sajtot (én, ha már angol ételről beszélünk, akkor a cheddart támogatom a legjobban), és jöhet bele a lepirított gomba és csirke is. Friss petrezselyemmel szórjuk meg, és ha a sűrűség megfelelő (egy igen sűrű mártásra van szükség, mely nem túl folyós), akkor mehet is az egész (persze kóstolás után!) egy mély tepsibe.

Itt szükség van egy kis türelemre, hiszen hagynunk kell, hogy az alap kihűljön kicsit, de addig is a sütőt előmelegíthetjük 200 fokra. Amint kissé kihűlt a csirkés finomság, jöhet rá a leveles tészta. Alaposan lefedjük az alapot, pár lyukat vágunk a tésztába, és felvert tojással lekenjük, hogy nagyon szép színe legyen sütés után.

Körülbelül 15-20 percig sütjük, míg csudaszép aranybarna nem lesz a tészta. Ha minden jól ment, akkor a ropogós, vajas tészta alatt egy sűrű, krémes, csirkés mártás lesz, ami igen addiktív tud lenni.

Forrás: Ábris

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.