Írd be, mit keresel:

Könnyű és puha répatorta-muffin

A muffin nem véletlenül olyan népszerű, hiszen iszonyatosan praktikus az egyszemélyre porciózott sütemény, és rengeteg féle tésztafélét süthetünk ebben a formában, gyorsabban és biztosan átsül, reggelire, uzsonnára is tökéletes, könnyedén magunkkal vihetjük munkába, suliba, kirándulásra vagy piknikre. Most egy vegán, répával gazdagított vegán változat készült, illatos, könnyű és nagyon finom!

Cookta - 2023.09.17.
Könnyű és puha répatorta-muffin

Mini répatortának is nevezhetjük, bár a tésztája egyáltalán nem olyan tömör és sűrű, mint a klasszikus répatortáé, inkább könnyű és puha, nem túl édes és sokáig friss marad, az alaptészta pedig nagyon jól variálható fűszerekkel, belevaló extrákkal. A tészta a puhaságát és könnyedségét egy kissé szokatlanabb alapanyagnak, az almapürének köszönheti, ami nem más, mint kevés vízben megpárolt, majd leszűrt és pépesített alma. Otthon is könnyedén elkészíthetünk, de készen is kapható, elsősorban a német tulajdonosi körbe tartozó szuperekben és drogériában, mivel német területeken sokféle módon eszik és használják ezt a szuper alapanyagot. Ha készen vásároljuk, érdemes ellenőrizni az üvegen, mert létezik cukrozott és cukrozatlan változatban is!

Fontos, hogy a sárgarépát finomabb, kisebb lyukú reszelőn reszeljük le, így teljesen átsül és egészen eltűnik a tésztában, rakhatunk bele aprított diót, mandulát, mazsolát vagy csokicseppet, sőt a fűszerezéssel is játszhatunk mézeskalácsos keverékkel például, de simán fahéjjal, gyömbérrel is nagyon finom.

Vegán répatorta-muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 10 dkg barna cukor
  • 1/2 dl olvasztott kókuszzsír vagy olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé vagy almaecet
  • 1,5 dl növényi tej
  • 10 dkg cukrozatlan almapüré
  • 15 dkg finomra reszelt sárgarépa
  • csipet só
  • maréknyi mazsola vagy csokicsepp – opcionális

Elkészítés: A száraz alapanyagokat – a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbért és a fahéjat – egy tálban öszekeverjük. Egy másik tálba kimérjük a kókuszzsírt vagy olívaolajat, a cukrot, a citromlét vagy almaecetet és az almapürét, hozzáadjuk a növényi tejet és a vaníliát, simára keverjük, majd hozzáöntjük a száraz keveréket, és sima, homogén tésztává keverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt répát és ha szeretjük, akkor a mazsolát, esetleg csokicseppet, és alaposan összeforgatjuk.

A tésztamasszát papírkapszlikkal bélelt vagy szilikon muffinformákba elosztjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 22-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, langyosa, hidegen is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.