Itt a sütőtökszezon, és vele az egyik legfinomabb leves! Selymes, krémes, lágy, annyira jól fűszerezhető, laktató, de nem nehéz, nálunk hatalmas kedvenc!

Tudom, hogy még csak most kezdődik a szezonja, és egész télen ezt fogjuk enni, de az első sütőtöknek nem lehet ellenállni. Annyira édes, finom és ízekben gazdag, hogy csuda, és pofonegyszerűen és rengeteg módon felhasználható.

A sütőtök nemcsak finom, de rendkívül sok fontos tápanyagot is rejt magában. Csak jót tehetünk szervezetünkkel, ha étrendünkbe beépítjük a rendszeres sütőtökfogyasztást. Mostantól mindig megtalálható a piacokon tavaszig, vagy ha otthon terem a kertedben, sokáig tárolható. Készíthetünk belőle levest, köretet, sőt még süteményt is, például EZT A MUFFINT. Nálunk egyik kedvenc a belőle készülő krémleves gyömbéresen, vegán és mindenmentes, ráadásul tényleg isteni!

Forrás:
Színek és virágok

Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 2 evőkalán szőlőmagolaj
  • 1 fej hagyma
  • 4 dl házi kókusztej
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 kiskalán őrült gyömbér
  • fél kiskalán őrölt szerecsendió
  • pici csilipehely
  • só, bors
  • pirított tökmag a tálaláshoz

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sütőtököt hámozzuk meg, belsejéből kaparjuk ki a magokat, kockázzuk fel, kevés olajjal és sóval tegyük a tepsibe, és légkeverés mellett süssük kb. 45 percig.

Egy fazékban melegítsünk fel egy kevés olajat, és tegyük bele a felszeletelt hagymát, addig kavargassuk, amíg megpuhul. Szórjuk rá a csilipelyhet, és adjuk hozzá a sült tököt is, valamint a kókusztejet, a zöldségalaplevet és a fűszereket. Főzzük még 5 percig, aztán turmixoljuk.

Pirított tökmaggal és extra kókusztejjel tálaljuk - vagy amit szeretünk!

Forrás:
Színek és virágok