Írd be, mit keresel:

Marinált sültpaprika-saláta, a színes és ízes csoda

Aki jár piacra, tudja, hogy most van a húsos, zamatos paprikák nagy szezonja. Rengeteg szín és forma, csupa aroma, érdemes kihasználni minél többféle formában. Most egy isteni marinált sültpaprika-salátát mutatunk, ami marokkói ihletésű, nagyon izgalmas és különleges, és egyszerűen elkészíthető.

Cookta - 2023.09.19.
Marinált sültpaprika-saláta, a színes és ízes csoda

A sült paprika egy csoda! Az édes, vastag húsú paprikák sülés közben karamellizálódnak és kicsit füstös ízt kapnak, még akkor is, ha nem grillen, hanem a sütőben sütjük, és hagyjuk megfeketedni a bőrüket. Nem kell megijedni, a bőr lekerül róluk, így olyanoknak is jól jöhet ez a recept, akiknek a gyomra, epéje érzékeny a paprika cellulózos héjára. A titok csak annyi, hogy a sült paprikát lefedve vagy zacskóba téve pihenni kell kicsit hagyni, így a saját gőzében felpuhul a bőr, és egyetlen mozdulattal lehúzható.

A sült paprikákból isteni pácolt saláta vagy savanyúság készíthető, ami pirítósra vagy pitára halmozva előételnek, vendégvárónak is nagyon jó, morzsolhatunk rá egy kis fetát vagy kecskesajtot, de salátaként vagy köretként is remekül működik. Nagyobb adagot is készíthetünk, mert erősen addiktív, a hűtőben 1 hétig is eláll, de akár le is fagyasztható, ha szeretnénk eltenni a nyár ízeit és színeit komorabb napokra.

Marinált sültpaprika-saláta

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos kápia, tv vagy kaliforniai paprika – többféle színű
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 cl fehérborecet
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 babérlevél
  • 1 kisebb ág rozmaring
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A paprikákat egy sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a héjuk feketére sül – ez a paprikák méretétől és fajtájától függően változhat. Kivesszük, tálba tesszük és letakarjuk, kb. 15 percet pihentetjük, hogy a saját gőzükben felpuhuljon a bőrük, és könnyen le tudjuk húzni.

Közben a lilahagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát szálasra vágjuk, a fokhagymát egész finomra aprítjuk. Egy serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymét, és pár perc alatt kicsit megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, az ecetet, a cukrot és a rozmaringot, sózzuk, és borsozzuk, és 3-4 percet forraljuk, majd a tűzről levéve félretesszük.

A paprikák héját lehúzzuk, a magházat és a magokat eltávolítjuk, amennyire csak tudjuk, majd a húsukat felkockázzuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az ecetes-fűszeres hagymát, összeforgatjuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de ebben a formában akár 1 hétig is eltartható.

Tálalás előtt a paradicsomot apróra kockázzuk, és összeforgatjuk a pácolt sült paprikával. Önmagában pitával, pirítóssal, sajtok mellé, de salátaként vagy köretként is tálalhatjuk húsokhoz, halakhoz.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.