Azt régóta tudjuk, hogy a különféle levek, gyümölcsturmixok és smoothie-k fogyasztása jótékonyan hat a szervezetre és segíti az anyagcserét, de az újdonság, hogy még a nassolási vágyat és a falási rohamokat is csökkenti. Egy angol kutatás most azt vizsgálta és bizonyította, hogy a folyékony táplálékok, így a levesek is, alakbarátabbak és egészségesebbek, mint eddig gondoltuk.

A Nottinghami Egyetem Egészségközpontja két kutatás eredményét publikálta, amelyek egyértelműen igazolják, hogy a folyékony táplálékok jobban laktatnak, telítenek és hosszabb telítettségi érzést adnak sok esetben, mintha ugyanazokat az alapanyagokat szilárd formában fogyasztanánk.

A tudósok két önkéntes csoport bevonásával azt vizsgálták, hogy ugyanaz az étel szilárd és folyékony formában hogyan hat a szervezetre: míg az egyik csoport sült csirkét, párolt zöldséget és vizet kapott, a másik csoport pedig ugyannyi és megegyező alapanyagból főzött és összeturmixolt levest, és a végeredmény meglepő módon eltérő volt, a krémlevest fogyasztók ugyanis jóval később éheztek meg újra, a teltségérzet tovább tartott, mint azoknál, akik szóról szóra ugyanazt ették, csakhogy szilárd formában.

A magyarázat szerint a leves hosszabb ideig tartózkodik a gyomorban, ez magyarázza, hogy laktatóbbnak érezzük és hosszabban tart a telítettségi érzet, így nem vágyuk nassolnivalóra a következő étkezés előtt. Mindez persze nem azt jelenti, hogy mostantól mindent krémlevesnek kellene összepépesítenünk, azt viszont igen, hogy érdemes minél gyakrabban beillesztenünk az étrendünkbe a laktató, zöldségekkel és fehérjékkel, hüvelyesekkel készülő leveseket.

Próbáljátok ki például ezeket:

Szuperzöld leves brokkolival, spenóttal, babbal >>
 

Görög citromos csirkeleves >>
 

Harira - marokkói csicserileves >>
 

Cukkinis-fetás spenótkrémleves >>


Spenótos lencseleves >>