Írd be, mit keresel:

Sajtos-túrós burek – isteni sós pite pofonegyszerűen

Burek, börek, boureki és még számtalan néven ismert ez a rétestésztával készülő piteféle, kedvelt sósan és édesen, rengeteg alakzatban, és nem is véletlenül, hiszen annyira egyszerű! A kívül ropogós, belül lágy rétesféle ellenállhatatlanul finom, ami most egy teljességgel maceramentes sajtos-túrós töltelékkel készült, és isteni!

Cookta - 2023.09.22.
Sajtos-túrós burek – isteni sós pite pofonegyszerűen

A jó burek függőséget okoz, annyira fantasztikus a szaftos töltelék és a ropogósra, morzsálósra sült tészta kombója. Nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is, köszönhetően a készen kapható rétestésztának, az alábbi sajtos-túrós töltelékkel pedig tényleg pikk-pakk összeállítható. Salátával tálalva könnyű fogásnak is tökéletes, de vendégvárónak is szuper, vagy baráti beszélgetős, borozós estékre csak úgy magában.

A töltelék egyszerűen csak túró, reszelt sajt és feta keveréke, de nyugodtan használhatunk hozzá pénztárcabarátabb krémfehér sajtot is, ez szinte ugyanaz, csak nem használható rá az eredetvédett feta neve. Fűszerként most csak bors és petrezselyem került bele, de készülhet akár kaporral vagy spenóttal is, úgy is isteni!

Sajtos-túrós burek

Hozzávalók:

  • 1-2 csomag réteslap, kiszereléstől függően, 18-20 lap szükséges
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg feta vagy krémfehér sajt
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A túrót egy keverőtálba tesszük, villával alaposan összenyomkodjuk, hozzámorzsoljuk a fetát, a reszelt sajtot is hozzáadjuk. A petrezselymet finomra vágjuk, ezt is hozzáadjuk, majd borsot őrölünk hozzá, és az egészet alaposan összekeverjük.

A réteslapokat két részre osztjuk. Egy sütőtálat olvasztott vajjal kikenünk, Belefektetünk egy réteslapot, átkenjük olvasztott vajjal, majd a többi lapot – a felét – is belerétegezzük, mindig megkenve vajjal. Belekanalazzuk a sajtos tölteléket, egyenletesen elosztjuk, majd befedjük a maradék réteslapokkal, mindig megkenve olvasztott vajjal. Ha megvagyunk, akkor a széleket finoman lenyomkodjuk.

A tojást egy tálkába felütjük, hozzáadjuk a tejet, villával elhabarjuk. A bureket megszurkáljuk hústűvel, és a tejes tojást egyenletesen a tetejére kanalazzuk, 15-20 percet pihentetjük, hogy a tészta és a töltelék beszívhassa a tejes tojást.

A bureket 180 fokos sütőbe toljuk, és legkeverés mellett kb. 30 perc alatt pirulásig sütjük. A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd ízlés szerint szeleteljük és tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.