Az ősz a hazai almák igazi szezonja, ilyenkor a legfinomabbak, ropogósak, lédúsak, szinte kicsattannak az egészségtől, és bár fura módon az elmúlt években meglepő módon megemelkedett az ára, a mostani időszakban mégis gazdaságosabban juthatunk hozzá. Az alma nyersen és sütibe téve is népszerű, most viszont 5 olyan tippet mutatunk, amivel még jobban kihasználhatjuk ezt az ezerarcú gyümölcsöt.

Almacsipsz

Szuper rágcsálnivaló, édes, de nem hizlal, és ha van hozzá elég türelmünk, igazán ropogósra készíthetjük, pofonegyszerű, és ha egyszerre sok almánk van, remek módszer, hogy megőrizzük, feldolgozzuk későbbre. A megmosott almákat egész egyszerűen vékonyan, kb. 2 mm-es szeletekre legyaluljuk, majd sütőpapírral fedett tepsikre rakjuk úgy, hogy ne legyenek fedésben. Ha szeretjük, meghinthetjük kevés őrölt fahéjjal, és 100 fokos sütőbe toljuk. Légkeverés mellett 1 órát szárítjuk, majd megforgatjuk az almaszeleteket, és még 1 órát szárítjuk. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni és még jobban megszikkadni, fogyaszthatjuk is, vagy jól záródó dobozban, üvegben tároljuk.

Almakompót

Az almakompót gyerekkori klasszikus sokunk számára, mostanában pedig nagyon kiment a divatból. Remekül felhasználható hozzá a nem annyira szép vagy apróbb szemű alma, egész kevés cukor is elég hozzá, de akár édesíthetjük maréknyi mazsolával, pár szem datolyával, alternatív édesítőkkel. A meghámozott és felkockázott almához a főzővízbe tehetünk 1-2 szelet citromot, kis fahéjat, szegfűszeget vagy csillagánizst, ki mit szeret. Pár perc főzés elég neki, amikor már kezd üvegesedni az alma, el is zárhatjuk, majd langyosan, hidegen kínáljuk.

Almaszósz

Az almakompót továbbgondolt áltozata az almaszósz, vagyis a pürésített kompót. Nagyon finom magában egy kis fahéjas joghurttal, tehetjük zabkására, adhatjuk sültek mellé szószként, de egyes desszertekben kiválthatja a tojást vagy épp a zsiradékot is, mint ennél az isteni keksznél vagy ennél a vegán palacsintánál.

Almalimonádé

Az almakompót egy részét felhasználhatjuk limonádéhoz is, vízzel felhígítva, kis citrommal ízesítve - sokkal egészségesebb, mint bármiyen üdítő, és tényleg nagyon finom.

Sült alma

A sült alma is remek módja ennek a szuperegészséges őszi gyümölcs felhasználására. Egy kis mézzel, citrommal meglocsolva, kicsomázva mehet a sütőbe, tehetünk bele diót, mogyorót, de akár meg is tölthetjük egy kis fahéjjal és mézzel elkevert túróval. Egyszerű, kiadós, egészséges - és ezer módon variálható!