Ma már annyi boltban kapható édességet lehet otthon kikísérletezni egészségesebb változatban, hogy úgy gondoltam, újra megpróbálom elkészíteni az egyik kedvencemet, a Twixet. Már többször próbálkoztam vele, de ez lett a legfinomabb.

Amióta cukormentesen és szinte teljesen vegán módon étkezünk, rengeteget kísérletezkedek egészségesebb desszertekkel, így nyugodtabb szívvel csemegézünk, és a kisfiam miatt sem aggódom, hogy túl sok édességet eszik. Mivel régebben a Twixet nagyon szerettem, ezt próbáltam cukormentesen elkészíteni, nem is az első alkalommal, de most lett a legközelebb ahhoz, amire emlékszem.

Forrás:
Színek és virágok

Igaz, a csokis résszel annyira összekavarodtam, hogy akkor abban a pillanatban úgy gondoltam, még egyszer nem készítem el, de amikor megkóstoltam, gyorsan meggondoltam magam. :) Én kakaóvajjal és kakaóporral készítettem a bevonatot, de használhattok hozzá nyugodtan magas kakaótartalmú étcsokoládét is!

Twix házilag, cukormentesen

Hozzávalók:
Az alsó fehér réteghez:

  • 1 bögre (2,5 dl) makadámdió
  • 1 evőkalán agavészirup vagy méz
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • pici só

A felső barna réteghez:

  • 10-12 friss datolya
  • 2 evőkalán mogyoróvaj
  • A csokibevonathoz:
  • kakaóvaj + kakaópor - vagy étcsokoládé

Elkészítés: Az alsó réteghez az összes alapanyagot egy késes robotgépbe tesszük, és magyon alaposan összedolgozzuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt formába nyomkodjuk. A felső réteghez ugyanígy összemixeljük a magozott datolyát és a mogyoróvajat, a fehér alsó rétefre kanalazzuk, elegyengetjük, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük 3-4 órára.

Forrás:
​Színek és virágok ​

A sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, ujjnyi csíkokra vágjuk, és göz fölött megolvasztott étcsoki vagy kakaóvaj és kakaópor keverékében megmártjuk, sütőpapírra tesszük. Amikor kicsit megdermedtek, én még megcsorgattam a maradék csokival...

Forrás:
Színek és virágok