Hús nélkül simán elvagyok, például ebből a burgerből kicsit sem hiányzik, de a sajt, az egészen más… Minél több, minél ízesebb, annál jobb!

Valamelyik nap egy tartalmas szendvicsre vágytam, előkaptam egy hamburgerzsemlét a mélyhűtőből. Amíg kiolvadt, elkészítettem a “belevalót”. Nagyon egyszerű, de mégis tele van ízzel, színnel és különböző textúrákkal.

Ha vendégeket várunk, akkor is nagyon jó megoldás lehet a burger, mert az előkészített alapanyagokkal ki-ki magának állíthatja össze a szendvicset a kedvenc szószaival, ízlés szerinti arányban, a sajt pedig általában mindenkit levesz a lábáról, főleg sütve és ha többféle...

Forrás:
Hajós Ágnes

Duplán sajtos vegaburger

Hozzávalók 6 főre:

  • 6 db hamburgerzsemle (recept itt)
  • 20 dkg trappista vagy edámi sajt egészben
  • 20 dkg grillsajt
  • 6 levél saláta
  • 6 szelet lilahagyma
  • 6 nagy szelet paradicsom
  • 1 avokádó húsa szeletekre vágva
  • ízlés szerinti szószok - mustár, ketchup, majonéz, chiliszósz, stb.
  • 30 dkg apró szemű csiperke
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 nagy gerezd fokhagyma

Elkészítés: A gombát felszeleteljük. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítünk, beleszórjuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk, belecsipegetjük a kakukkfű leveleit. Nagy lángon gyorsan megpirítjuk, közben többször megkeverjük. Mikor majdnem kész, belenyomjuk a fokhagymát, párat keverünk rajta, és elzárjuk a lángot. Félretesszük a gombát, papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt.

A sajtokat 6 egyforma szeletre vágjuk. Olívaolajjal vékonyan megkenjük a serpenyőt, nagy lángon a sajtok mindkét oldalát megsütjük. A grillsajt állaga nem sokat fog változni, de a trappistára figyelni kell: jó forró legyen a serpenyő, mikor az egyik oldala pirulni kezd, lapáttal alányúlunk, és gyorsan megfordítjuk. A legjobb, ha ezt hagyjuk a végére, hogy a szendvicsbe még félig folyósan kerüljön.

Közben összeállítjuk a szendvicseket: a zsemléket félbevágjuk, a vágott felüket grillen vagy másik serpenyőben megpirítjuk. Magunk elé tesszük, mindkét felükre nyomunk a kedvenc szószunkból, rátesszük a zöldségeket, majd a sült sajtokat. Azonnal fogyasztjuk.

Forrás:
Hajós Ágnes