Írd be, mit keresel:

Szőlőzselé – így lesz a szőlőből isteni lekvár és gasztroajándék

A szőlő az ősz egyik legnagyobb kincse, amit persze leggyakrabban borként tartósítanak, na jó, esetleg mazsola formájában, a makacs héj és a magok miatt viszont sajnos nem nagyon alkalmas lekvárok készítésére. Zselét viszont készíthetünk belőle, isteni finom, és ha kicsit előre gondolkodunk, isteni személyes gasztroajándék is lehet belőle az év végi ünnepekre!

Cookta - 2023.09.28.
Szőlőzselé – így lesz a szőlőből isteni lekvár és gasztroajándék

Mesés a színe és az aromája, a nyár minden napfényét magába zárja egy kis üvegnyi szőlőzselé, ami reggeli pirítóson, egy szelet friss kalácson a legfinomabb, de akár egy kis borral is megbolondíthatjuk, így pedig sajtok, pástétomok, sonkák mellé is ínycsiklandozó és különleges kísérő lehet.

Készíthetjük csak zöld vagy csak piros-lila szőlővel, akár a kettő keverékével is, tehetünk hozzá vaníliát, szegfűszeget, forralt bor fűszerkeveréket, a fehér szőlőhöz pár csipetnyi levendulát, a sötéthez pár levélke rozmaringot adhatunk, ezek teljesen megbolondítják az amúgy is nagyon ízgazdag szőlőzselét. A zseléhez 2-3 kilónyi szőlővel érdemes nekiállni, de az arányok kedvéért 1 kg-ra adjuk meg a receptet. 🙂

Szőlőzselé vagy borzselé

Hozzávalók:

  • 1 kg szőlő
  • 40 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kávéskanál agar-agar* vagy 1 csomag dzsemfix

Elkészítés: A szőlőt alaposan megmossuk majd leszemezzük, és turmixgépben vagy botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a cukrot és az esetleges ízesítőket, fűszereket, akár a szőlő egy részét kiváltó bort, és lábasba téve felforraljuk, a lángot közepesre véve 10 percet főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Közben az üvegeket sterilizáljuk: a befőttesüvegeket tisztára mossuk a fedelükkel együtt, majd tepsibe állítjuk, sütőbe tesszük, és 100 fokra állítva a hőt 15 percet sterilizáljuk, majd kivesszük, hagyjuk hűlni, és már készen is állnak, hogy a zselét beletölthessük.

Ezután egy sűrűbb szűrőn átszűrjük a szőlőt, átpasszírozzuk, hogy minél több húst kinyerjünk belőle, és lehetőleg csak a magok és a héj maradjanak a szűrőben.

A szőlőesszeciát visszatesszük a lábasba, merőkanálnyi langyos lével kikeverjük a dzsemfixet vagy az agar-agart, és a szőlőléhez öntjük, felforraljuk, és gyöngyözve 2-3 percet főzzük, majd a sterilizált üvegekbe elosztjuk, lezérjuk, fejre állítjuk, és másnap reggelig így hagyjuk őket, majd a talpukra fordítva mehetnek a kamrapolcra – vagy díszíthetjük őket címkével, különféle textíliákkal vagy papírral a tetejükön, madzaggal átkötve – gasztroajándéknak.

*Mi az az agar-agar?

Az agar-agar növényi zselésítő anyag, tengeri vörösmoszatból készül, és ázsiai eredetű. Fehér porként kapható, feloldva színtelen és szagtalan, és fontos tudni, hogy a zselatinnal szemben egy kicsit főzni kell, ugyanis felmelegítve oldódik és fejti ki hatását, de csak lehűlve fog zselésedni. Fél liter folyadékhoz 1 teáskanálnyi agar-agart számoljunk. Nemcsak vegán és vegetáriánus étrendet követőknek lehet jó alternatíva az agar-agar, hanem mindenkinek, akit zavar, hogy a zselatint állati csontokból és kötőszövetekből állítják elő. Ázsiai élelmiszerboltokban vagy hiperekben könnyedén beszerezhető.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.